Света архијерејска Литургија у Пријепољу

У недељу дванаесту по Педесетници, 27. августа 2017. године, Његово Преовештенство Епископ милешевки г. Атанасије служио је Божанствену Литургију у Саборном храму Св. Василија Острошког у Пријепољу. Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Душан Јанковић – архијерејски намесник пријепољски, протојереј Бранислав Стојановић – епархијски секретар, протођакон Никола Перковић и ђакон Небојша Јовановић.

Скоро сви присутни од верујућих, који су се постом, молитвом, вером и љубављу припремали за Тајну над тајнама – Свету Евхаристију, су се причестили, заблагодаривши Богу на Његовим небројеним доброчинствима.

Тумачећи јеванђелску перикопу, Епископ је између осталог рекао: „Људи се вежу за нешто од чега нема истинске користи, за нешто што је само по себи несигурно. Људи се вежу за новац, за богатство, за положај неки у друштву, у власти. Није да је то ништа, није потпуна нула, али није сигурно, није трајно. Наравно, вреди и новац. Може се за њега и нешто добро купити, може се и нешто корисно подићи, али и само то по себи није трајно, има свој рок, све је пролазно. И овај младић, видите, он се залепио за новац, сетите се дакле разговора како је вођен. Интересантно је да је овај младић испунио јако тешке заповести. Каже да је од своје младости слушао родитеље, није чинио прељубу, није кршио заповести Божије. Али кад му је Господ рекао да се одрекне имања и пође за њим, он се скрхао одмах и сав потонуо, јер је био залепљен за своје богатство. Толико је, браћо и сестре опсесивно то материјално богатство и оно највише вара човека. И Господ је закључио тај разговор, рекавши да онај ко се потпуно не одлепи од богатства, ко се потпуно не одлепи од свега на овом свету, не може се населити у царству небеском“.

„Кроз овај живот може се корачати само са јаком вјером, љубављу и мудршћу јеванђелском. Нека нам Господ да те снаге, вјере, мудрости, љубави, да живимо успјешно у овом животу и да се тако вежемо за оно што је вјечно и стигнемо тамо гдје је вјечност. Онда неће бити много битно да ли нам живот траје тринаест, тридесет или сто година. И са тринаест година се може ући у вјечност, Царство Небеско, а и са сто година се може промашити вјечност. Све зависи од тога како живимо, куда свој живот усмјеравамо. А да бисмо га правилно усмјеравали и водили треба правилно усмјерити мисао. А да би се, опет, правилно усмјерила мисао треба правилно усмјерити срце. Нека нам Господ у свему помогне“.

Беседа епископа Атанасија:
Преузмите аудио датотеку

По завршетку Свете Литургије старешина храма протојереј Игор Ерић је позвао Епископа, свештенике и присутни народ за трпезу љубави.