Архиепископ Атанасије освештао споменик хероја са Кошара Предрага Леовца

На велики празник српског народа, Видовдан, у петак 28. јула 2024. године, Његово Високопреосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у храму Свете Петке у Пљевљима, Молебни канон за страдални народ наш на Косову и Метохији.

Поред многих гостију, званица и верног народа Молебну су присуствовали и Председник Владе Републике Србије г. Милош Вучевић, делегација Министарства одбране и Војске Србије, амбасадор Републике Србије у Црној Гори Небојша Родић, Председник општине Пљевља др Дарио Вранеш, Председник општине Пријепоље Драго Попадић, директор Рудника угља Пљевља Мијо Лекић и многи други.

Потом је улицама града пошла Литија предвођена Архиепископ Атанасијем и свештенством до места где је недавно постављен споменик хероју са Кошара потпоручнику Предрагу Пеђи Леовцу, који је родом из Пљеваља.

У свечаности која је уприличена поводом откривања споменика хероју Леовцу учествовали су и чланови породице погинулог Предрага, његови преживели саборци, представници Културног центра Предраг Пеђа Леовац, пријатељи и бројни грађани Пљеваља.

Високопреосвећени Епископ Атанасије са свештенством је освештао споменик а потом се обратио присутнима: – Господ наш жели да буде са нама, као наша утеха, наш путеводитељ. Сабрали смо се подстакнути Њиме. Сабрала нас је врлина, све јеванђељске врлине. Оно што је најбоље, то нас је окупило. Христос је оставио заповест да љубимо једни друге онако као што Он љуби нас. А од ове љубави нема веће, рекао је Он, него да неко живот свој положи, принесе, за друге, за пријатеље своје. Имамо остварен пример хришћанске љубави у Пеђи Леовцу. Он је за ово време прави узор, прави пример, прави светионик, рекао је Епископ Атанасије.

Због његове посвећености врлини, Епархијски управни одбор Епархије милешевске одликовао је постхумно потпоручника Предрага Пеђу Леовца високим одликовањем Епархије милешевске Орденом Белог Анђела Првог степена. Орден је Високопреосвећени Епископ Атанасије уручио оцу хероја.

Потпоручник Војске Југославије Предраг Леовац рођен је 20. децембра 1975. године у Пљевљима. Завршио је Војну академију Копнене војске, смер пешадија. Током борбених дејстава на Косову и Метохији налазио се на дужности командира вода у 53. граничном батаљону. Погинуо је у борби против албанских терориста 14. априла 1999. године, у рејону села Кошаре код Ђаковице. Одликован је Орденом за заслуге у областима одбране и безбедности првог степена. Ове године, на обележавању 25 година од погибије потпоручника Леовца, његовој породици уручена је Златна плакета Министарства одбране Републике Србије.