Донаторско вече за довршетак уређења храма и градње парохијског дома у Страховом Долу код Пљеваља

У суботу 25. марта 2023. године, у парохијском дому код храма Светог великомученика Георгија у пљеваљском насељу Гуке, одржано је гусларско донаторско вече са циљем прикупљања средстава за довршетак уређења храма Светих Козме и Дамјана, и изградње парохијског дома и духовног центра, у месту Страхов До код Пљеваља.

Поздрављајући све присутне Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије се захвалио свима који су дошли да подрже ово богоугодно дело, рекавши притом: – Црква Христова православна разраста се и ојачава. Ово вече сведочи о томе, испуњава нас радошћу, ведрином, надом. Догађа се оно што се увек догађало у историји православља, да једна црквена заједница помаже другу црквену заједницу, тамо где је слабије долази прилив снаге са јачих простора. Ова црквена заједница при храму Светог великомученика Георгија на Гукама показала се данас веома живом и јаком.

– Ово наше вечерашње сабрање је организовано са добром намером да се помогне даље изграђивање и разрастање црквене заједнице у Страховом Долу. Уз песму народних гуслара допринећемо да црквена заједница у Страховом Долу може да функционише нормално, пуном својом природом једне црквене заједнице. Тиме Црква Христова функционише свом својом пуноћом на свим просторима.

Владика је на крају благословио и овај скуп и све учеснике пожелевши да оваквих сабрања буде што више и што чешће на духовну корист свему православљу.

Храм Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана у Страховом Долу код Пљеваља изграђен је и освештан 14. јула 2019. године, на дан храмовне славе. Убрзо након тога вредни мештани су покренули изградњу парохијског дома, који ће уједно бити и духовни центар овога краја.

Темељи парохијског дома су освештани 14. јула 2021. године. Градња парохијског дома тече лаганим корацима стога су се вредни мештани обратили за помоћ како би се он што пре изградио и како би Духовни центар што пре почео да делује на радост и духовно узрастање свима.