Конференција српских националних организација из земаља региона у Епархији милешевској

Четрнаеста по реду Конференција српских националних организација из земаља региона одржава се са благословом Његовог Преосвештенства Епископа милешевског г.  Атанасија у Епархији милешевској од 1. до 3. септембра 2022. године. Учешће су узели представници Срба из Румуније, Мађарске, Словеније, Хрватске, Републике Српске, Федерације Босне и Херцеговине, Македоније, Албаније и Црне Горе.

Првог дана рада, у четвртак 1. септембра 2022. године, у вечерњим часовима, учесници су најпре обишли милешевски саборни храм и манастирску ризницу, а потом су одржали и своју прву седницу.

Председник Управног одбора конференције др Момчило Вуксановић је на почетку захвалио Епископу милешевском г. Атанасију и Епархији милешевској што су им указали ту изузетну част да буду гости у овој древној српској светињи. Потом је поздравио све присутне, упознао са плановима рада и представио госте који су се одазвали позиву да узму учешћа у раду Конференције.

Епископ Атанасије је указао на важност одржавања што чвршћих веза међу Србима, ма где они живели, а то свакако ова организација својим активностима ради: – Посебна је част за манастир Милешеву и Епархију милешевску да буду домаћини једног оваквог скупа и овакви сабори, овакво заједништво, уноси велику радост у срца свих нас. Манастир Милешева својом историјом, својим значајем за српски народ, јесте право место за оваква сабирања. Она нас на најбољи начин окупља и сигурно ће сви одавде поћи са оствареним циљевима и плановима.

– Судбина српског народа је једна, без обзира где они живели. Србија је центар тога, матица. Стога је неопходно одржавати ту интеграцију, то јединство свих Срба, на чему Конференција од свог оснивања ради. Ове Конференције, а посебно резултати које су постигле, показују да заиста постоји то језгро нашег народа које брине о целини нашег народа, и које успева да га организује, да му да способност да траје, истакао је Епископ Атанасије.

Учеснике овог значајног и величанственог скупа поздравили су потом изасланик Председника Републике Србије г. Милорад Вељовић, у уме Председника Покрајинске владе Војводине директор Фонда за избеглa, расељенa лицa и за сарадњу са Србима у региону г. Душко Ћутило, у име Скупштинског одбора за дијаспору и Србе у региону народни посланик гђа Милица Ђурђевић Стаменковски, у име Народне скупштине Републике Србије народни посланик гђа Сања Лакић, у име Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Николина Милатовић, у име Матице српске из Новог Сада г. Селимир Радуловић, у име Српске књижевне задруге из Београда др Душко Бабић.

На крају вечерашњег рада учесници су једногласно усвојили Милешевску изјаву, којом се, између осталог, организације српског народа из земаља региона обавезују да ће чувати јединство и радити на унапређењу међусобних односа и веза са матичном државом, поштујући универзалне вредности у области заштите људских права и основних слобода.

Други дан рада Конференције, петак 2. септембар 2022. године, започео је Светом архијерејском Литургијом коју је у Вазнесењском храму манастира Милешеве служио Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије.

Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, архијерејски намесник нововарошки протојереј Станко Благојевић, протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић. Монахиње манастира Милешеве, предвођене игуманијом Аквилином увеличале су Божанску Литургију својим складним појањем.

Након отпуста Епископ је поучио присутне пастирском беседом, честитао учесницима Конференције на досадашњим постигнутим резултатима и благословио њихов даљи рад, указавши притом на важност одржавања јединства и саборности: – Ево данас увећасмо милешевску заједницу. Наша браћа и сестре који су заинтересовани за добробит, трајање и сигурност српског народа, дођоше са ширих простора где Срби живе, овде у манастир Милешеву, да се договарају како би боље извршили своје дело у служби српском народу а кроз то и свему роду човечијем.

– Овај милешевски храм је свети простор. Овде се већ 800 година, са мањим прекидима, у пуноћи врши служба Божија, призива Име Божије. Овде се заједничари са Господом Богом и свима Његовима. Овде учвршћујемо своје заједништво са српским Светима, најближим учитељима, Светим Симеоном Мироточивим и Светим Савом, и другима који Богу служише и Богу угодише, и који задржаше своју заједницу са Богом. Овде се Црква потврђује у правој својој природи као Божанска Заједница, и земаљска и небеска.

– Зависно од тога колико смо отворени, и колико смо допустили да Светлост Победоносна, Небеска, Васкрсна, продре у нашу душу, од тога зависи колико смо остварили то заједништво. На тај начин ће се сигурно на бољи начин остварити и онај радни план, оно дело ради којег смо се окупили овде, рекао је Епископ Атанасије.

Након Божанске Литургије у храму, Епископ Атанасије је у манастирском конаку разговарао са учесницима Конференције, поделио им пригодне поклоне који ће их подсећати на боравак у милешевској Светосавској обитељи и пожелео успешан наставак рада.

Затим су се учесници Конференције упутили у Пљевља са намером да посете манастир Свете Тројице, храм Светог Георгија на Гукама, као и Српску кућу, где ће наставити планиране радне активности.

Беседу Епископа Атанасија на Божанској Литургији можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку