Одржана редовна годишња седница Епархијског управног одбора и Епархијског савета Епархије милешевске

У суботу 1. априла 2023. године, у епархијском двору у Пријепољу, одржана је редовна годишња седница Епархијског управног одбора и Епархијског савета Епархије милешевске.

Седници је претходила Света архијерејска Литургија коју је, у Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу, служио Његовог Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије. Саслуживали су настојатељ манастира Успења Пресвете Богородице у Сељанима код Пријепоља игуман Петар, настојатељ манастира Светог Николаја у Прибојској Бањи јеромонах Јован, архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, старешина храма Светог Николаја у Коловрату код Пријепоља јереј Небојша Јовановић, парох нововарошки јереј Мишел Мемишевић, старешина храма Светог Василија Острошког у Пријепољу јереј Горан Крстић и протођакон Иван Савић.

Поред чланова у Божанској Литургији је учествовао и верни народ Пријепоља.

У току Литургије Преосвећени Епископ Атанасије је, за показани труд и марљивост у раду, јереја Горана Крстића рукопроизвео у чин протојереја.

Уз редовне прозбе и јектеније узнесене су и молитве за благословен рад предстојеће седнице управних тела Епархије милешевске.

Подстакнут учешћем верног народа у Светој тајни причешћа, на почетку беседе  Епископ је рекао: – Узимајући Тело и Крв Господа Исуса Христа, учествујући у Његовом животу, учествујемо у Животу Вечноме. Кроз ово Причешће постали смо причасници Вечнога Живота, и оспособили смо се да надилазимо датости овог ограниченог и грешног живота, а потом је додао:

– Искуство Цркве нас позива да искористимо највише што је могуће јер, Црква је живот. У Цркви налазимо одговоре на сва бременита питања и искушења овога живота. Сада је време када највише треба да дође до изражаја Црква, својом истином, својом светлошћу, својим искуством. Јер, Црква је спасење свету.

– Умесно је да се сада подсетимо и на то какао је Црква разумевала, видела, себе кроз векове. А да бисмо то најбоље и најправилније сагледали неопходно је да гледамо кроз виђење Светих. Кроз њихове очи да гледамо, кроз њихово искуство да доживљавамо, трудећи се да то оприсутнимо у нашем времену, и да њиховим искуством и виђењем помогнемо и себи самима али и свима око нас.

– Сада је време да Црква највише дође до изражаја, јер, Христос је зато и дошао, као Спаситељ света. Овај свет, који тоне у таму и бездан небића, у православним хришћанима би требао да види спасење, за нас да се ухвати и опстане над тим безданом.

– Позвани смо да своје редове поправимо, осигурамо, очврснемо, да себе правилно и најбоље дефинишемо, као Цркву Христову. Да бисмо били, у овом тешком времену, оаза спасења и оаза спасених, за цео свет. По томе се познаје колико смо драгоцени Богу, иако овако ограничени, и због чега нас Он и одржава. Ми се тако показујемо Његови саслужитељи, на истом плану спасења овога света, истакао је Епископ Атанасије.

Након Божанске Литургије и укрепљења у сали парохијског дома, предвођени Епископом Атанасијем, чланови ЕУО и ЕС су прешли у Епархијски двор, где је одржана редовна годишња седница.

На седници су, након уводног излагања Епископа Атанасија, уз активно учешће у расправи готово свих чланова одбора, размотрена многа важна питања живота и рада у Епархији милешевској у протеклој календарској години.

Најпре је секретар, протојереј Горан Крстић, пред чланове одбора изнео извештај о материјално-финансијском пословању Епархије са завршним рачуном за 2022. годину и предлогом буџета за наредну 2023. годину, који је после разматрања једногласно усвојен.

Протојереј-ставрофор Јово Андан је предочио извештај о заштити и газдовању шумама Епархије милешевске, протојереј Немања Вранић извештај о раду Рехабилитационог центра Прибојска Бања. Протојереј-ставрофор Марко Папић изложио је извештај о раду Радија Милешеве, док је отац Горан Крстић, уместо оправдано одсутног координатора за веронауку, протојереја Игора Ерића, прочитао извештај о одвијању верске наставе на простору Епархије милешевске. Архијерејски намесници су дали своје извештаје о укупном стању и раду на простору намесништава која су им поверена на старање.

Сви ови извештаји су са пажњом саслушани и после неколико додатних питања и краћих расправа усвојени.

Након закључне речи и благослова Епископ је све присутне позвао у Епархијску трпезарију где је приређена трпеза љубави. После ручка сви су, предвођени Епископом, пошли до манастира Милешеве како би се упознали са тренутним опсежним грађевинским радовима који се изводе у манастирском комплексу.

Настојатељица манастира Милешеве, игуманија Аквилина, је након разгледања и упознавања са радовима, све позвала у манастирски салон на послужење што је искоришћено за сумирање свега данас разматраног и сагледаног, те се предвиђена краћа пауза претворила у додатну, дужу и конструктивну расправу и размену мишљења о свим питањима.

Беседу Епископа Атанасија, изговорену на Божанској Литургији, можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку