Осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве

Српска Православна Црква позива вас да свечано и свенародно прославимо велики јубилеј 800 година аутокефалности:

  • 6. октобар 2019. године – света архијерејска Литургија у манастиру Жичи са почетком у 9 часова
  • 7. октобар 2019. године – посета Пећкој Патријаршији и Косову и Метохији
  • 8. октобар 2019. године – свечана академија у Центру Сава са почетком у 20 часова
  • 9. октобар 2019. године – отварање изложбе Осам векова уметности под окриљем Српске Православне Цркве у Музеју Српске Православне Цркве у Београду са почетком у 18 часова

Поводом прославе осамстогодишњице аутокефалности наше помесне Цркве Информативна служба Српске Православне Цркве припремила је посебну интернет страницу посвећену великом јубилеју на адреси:

www.spc.rs/sr/osam_vekova_autokefalnosti_srpske_pravoslavne_crkve

Страница ће свакодневно бити ажурирана свим корисним информацијама и актуелностима, као и материјалима за медије. На страници се тренутно налази копмплетан извештај са међународног научног скупа Осам векова аутокефалије Српске Православне Цркве (1219-2019): историјско, богословско и културно наслеђе који је, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и под покровитељством Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, одржан од 10. до 14. децембра 2018. године на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, као и преглед скоро две стотине вести о обележавању великог јубилеја у епархијама Српске Православне Цркве. На следећим линковима можете преузети: