Прослава Свештеномученика милешевских у Милешеви

У четвртак 11. јула 2024. године, поводом обележавања празника Светих Свештеномученика милешевских, у Вазнесењском храму манастира Милешеве, служена је Света архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије. Њему је саслуживао Његово Високопреосвештенство Архиепископ и Митрополит милешевски г. Атанасије и више свештеника, свештеномонаха и ђакона.

Након прочитаног јеванђелског зачала, по благослову Архиепископа Атанасија, сабраном верном народу обратио се Епископ Методије: – Чусмо у Светом Јеванђељу шта Господ каже какви треба да будемо да бисмо били свети и блажени. У овом свету у коме живимо све је неизвесно, а једино је извесно да ће човек умрети и да ће се са смрћу срести. Господ нам је рекао да је Он победио ту физичку смрт, али да се више треба бојати духовне смрти. Физичка смрт је раздвајање душе од тела, а духовна смрт је раздвајање и отпадање човека од Бога.

– Где је Божија близина ту је и Небеско Царство и то је једино место где смо сигурни. Оно што ми ишчекујемо цели свој живот то је оприсутњење будућности, односно Царства Небескога, које је сада и овде, на Светој Литургији, где чекамо да се причестимо Телом и Крвљу Христовом.

– Свима оним мученицима који су телом пострадали али који су истрајали на путу Христовом, јеванђелском, и које ми данас прослављамо, смрт није могла ништа. Дакле, смрт су само врата кроз која треба проћи у Живот Вечни, ако човек не погине духовном смрћу, рекао је Епископ Методије призивајући Божији благослов, благослов Пресвете Богородице и Светих мученика милешевских, на све сабране.

Многи од присутних сабраних врених постом и молитвом су се спремали за сједињење са Господом Исусом Христом па су, на позив ђакона са двери, приступили и причестили се Божанским Телом и Крвљу Господњом.

После заамвоне молитве освештани су славски дарови које су милешевске монахиње, са игуманијом Аквилином, припремиле у част Милешевских мученика.

Високопреосвећени Архиепископ Атанасије обратио се по отпусту присутнима бираним речима у којима је подсетио на Свете милешевске мученике: – Данас је дан велике радости. Ми се подсећамо на оне који су пострадали, и за нас је то дан радости, иако ће то некоме бити чудно. Укључујући се на наше вековно хришћанско искуство видимо да радост долази од Господа Христа и неуништива је, за оне који са Христом увек остају. Ми смо истински радосни када се подсећамо на оне које је сам Бог записао у Царству Своме. То су слуге Његове које су издржале са Њиме до краја. Тиме су се они прославили и тиме су крунисани венцима Вечног Живота.

– Кроз историју било је много смутних времена. Многи су у тим временима пострадали. Али, нису сви добили мученичке венце. Мученичке венце добили су они који су укорачили у Царство Небеско, који се од Христа нису одвојили и који су знали за шта живе. Они који су издржали до краја у тешком времену, на тешком погубном простору, они нам данас светле и упозоравају нас да сви будемо пажљиви у служби која нам је поверена, сви заједно, чувајући једни друге и подсећајући се на речи Апостола Павла који нас упозорава да пазимо како живимо, да не бисмо били на спотицање онима за које Христос пострада, за које проли Своју Крв.

– Одговорно је бити хришћанин, нарочито у овим смутним врменима. Хришћани су драгоцени зато што оприсутњују Христа, и вером својом и начином живота. А Христос је једини Спаситељ света. Прави хришћани, он који издрже до краја, сарадници су у спасењу света, рекао је Архиепископ Атанасије захваљујући Епископу Методију на љубави коју је показао доласком у Милешеву на заједничку службу Божију којом изражавамо своју заједницу и јединство, међу собом и са Христом Богом.

У манастирској гостопримници приређена је заједничка трпеза љубави за све сабране на Божанској Литургији.

Беседу Епископа Методија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Беседу Архиепископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку