У дане Христовог страдања Епископ Атанасије служио у Милешеви

На Велики Четвртак, 5. априла 2018. године, у поподневним часовима, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије богослужио је у манастиру Милешеви на јутрењу Великог Петка, када се чита дванаест јеванђеља о страдању Господа и Спаситеља нашега Исуса Христа који узима на себе грехе света.

У својој беседи Преосвећени Епископ се посебно осврнуо на детаљ када је Симон из Кирине помогао Христу у ношењу Крста: – Усличавамо се на свој начин оном срећном Симону Киринцу који је понео Крст Христов. Њега је Бог привилеговао да он помогне Господу у најтежем страдању. Замислите колико је био срећан Симон Киринац, да се нађе у право време и на правом месту. Када је Господ наш вођен на Голготу да га разапну био је већ телом изнемогао. Пре тога, Господ наш је био много исцрпљен, понижаван, пљуван, био је шибан, био је без хране, без укрепљења тела, и то је трајало дуго времена. И пењући се на Голготу са надменим римским војницима који су га водили онако пуни себе, Господ је сигурно посртао носећи свој тешки Крст. И наишао је тада Симон Киринац из поља, по Божијем промислу, и онда су римски војници да би уштедели у времену и да би се брже испели на Голготу, не из сажаљења према Христу, него да би били ефектнији, зауставили су тог човека који је вероватно био млад и јак човек, и дали су њему да он понесе Крст. Замислите која срећа за њега, да он помогне Господу.

На Велики Петак, Преосвећени Владика Атанасије је богослужио на вечерњој служби када се износи плаштаница на којој је изображено скидање тела Христовог са Крста и његово полагање у гроб. Поучавајући верне, Епископ је рекао да у чину изношења плаштанице и ми сами присуствујемо чину погребења Христовог, ми одавде из овог времена, тамо у оном времену: -Свако се на неки начин одредио на Голготи према Христу, заузео неки став према Њему и ономе што се тамо догађало. И ми имамо свој став. Који је став? Најбоље је да се угледамо на нашег представника тамо, разбојника са десне стране кога је побудило све то што се догађало, да се освести и дође к себи, да позна себе и увиди промашеност пута којим је ишао. Он је завапио Христу: Сети ме се Господе када дођеш у Царство своје. Ето, такав став треба и ми да имамо, да нам Господ и даље буде милостив, да не одустане од нас, као добар и човекољубив. Да нам да снаге да и ми дамо нешто Њему, преостале дане свога живота ма колико да их има, да их посветимо Њему, и ми стари и ви млади који сте на почетку свог живота. То што је пред нама да дамо Њему, на службу Њему, по Његовим заповестима, да и ми показујемо доброту према другима, да чинимо правду. То би био наш поклон Њему, наш допринос Његовој служби и Његовом делу.

Епископ је служио и јутрење Велике Суботе са статијама на коме је такође поучио народ о значају страдања Христовог за васцели род људски свих времена и простора.

Беседу Епископа Атанасија на Велики Четвртак можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Беседу Епископа Атанасија на Велики Петак можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку