Прослава Преображења Господњег у Епархији милешевској

И овогодишња прослава Празника Преображења Господњег, 19. августа, у Епархији милешевској протекла је свечано и торжествено. У свим храмовима Епархије служена је света Литургија и освећено грожђе у знак благодарности Богу на плодовима хране које нам даје.

У Прибоју, у храму Васкрсења Христовог, литургијским сабрањем је началствовао протојереј-ставрофор Драган Видаковић, архијерејски намесник прибојски уз саслужење пароха новоприбојских,  протојереја Спасоје Вујанића и јереја Немање Вранића. У овоме сабрању учествовало је неколико стотина верујућих од којих се велика већина и причестила.

У надахнутој беседи прота Драган је истакао значај овог Празника подсећајући присутне да смо позвани да се непрестано преображавамо, да будемо бољи, да напредујемо у побожности, честитости, љубави и свему ономе што једног хришћанина чини хришћанином.

Након заамвоне молитве је освећено грожђе и уз антидор подељено народу.

У Пријепољу, у храму Светог Василија Острошког, Божанску Литургију је служио протојереј-ставрофор Душан Јанковић, архијерејски намесник пријепољски уз саслужење ђакона Горана Крстића. О празнику Преображења је беседио протонамесник Владо Лазић. Светој чаши су приступили верници коју су се за Свету тајну причешћа припремали постом, молитвом и љубављу.

Свету Литургију у пљеваљском храму Преподобне мати Параскеве предводио је протојереј Никола Олић и на истој се причестио велики број верника.

Свечано је било и на литургијском сабрању у храму Св. апостола Петра и Павла у Сјеници на коме је заједничарило неколико десетина верника. Свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Андрија Јанковић, док је вернике који су се припремали за Свето причешће исповедао протојереј-ставрофор Душан Михаиловић.

Редакција сајта