Епископ Атанасије браћи Рајку и Љубу Оташевић из Прибоја

Поводом активног учествовања и помагања у отпадничком и секташком деловању бившег свештеномонаха Епархије милешевске, протосинђела Мелентија (Јаковљевића), којег је Велики Црквени суд СПЦ пресудом ВЦС бр. 08 од 14. априла 2022. године лишио свештеномонашког чина, вративши га у ред световних лица са световним именом Зоран, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије настављајући и даље пастирску бригу упутио је пастирско писмо браћи Оташевић, Рајку и Љубу из Прибоја.

Драга браћо Оташевићи
Рајко и Љубо,

Примите ово моје пријатељско и добронамерно обраћање, које вам шаљем са молбом да се боље разумемо. Познато нам је да сте део вашег имања у Брезни поклонили бившем протосинђелу Мелентију, коме је одлуком Великог Црквеног суда Српске Православне Цркве одузет чин свештеника и монаха, тако да он више није ни свештеник ни монах. Поменути се одметнуо од Српске Православне Светосавске Цркве, и свесно је сам себе искључио из њене заједнице. И не само то, него је својим секташким деловањем наставио да ради против Српске Цркве, и настоји да и друге људе обмане да му се придруже у том погубном деловању.

Браћо Оташевићи, без обзира на то који су били ваши лични поводи и разлози да поклоните земљу ваших предака бившем протосинђелу Мелентију дужност ми је да вас подсетим да сте тим чином причинили огромну штету Српској Православној Цркви, јер сте тиме потпомогли рушилачко деловање тог лажног монаха и свештеника. Али, то је ствар ваше личне савести.

Ипак, претпостављам, да, можда нисте били довољно упознати са лукавим намерама тога отпадника, можда нисте знали да он настоји да и вас поведе путем одметништва. Зато вас молим, драга браћо, да не следите и даље тог “вука у овчијој кожи”, да се ви не отпађујете од Српске Православне Цркве! Јер ако будете наставили да и даље следите тог рашчињеног и сада већ бившег протосинђела, знајући да се он и сам јавно одрекао Српске Православне Цркве, онда би то значило да сте и ви пристали да идете путем отпадништва и да сте се одрекли Српске Православне Светосавске Цркве, и да се искључујете из заједнице Светога Саве, Светога Кнеза Лазара Мученика Косовског и свих других којима су Српска Земља и Српска Црква били највећа светиња.

Молим вас, драга браћо, као ваш пријатељ, немојте ићи путем духовне погибли, јер се на том путу којим вас жели да води Мелентије засигурно губи вечно спасење.

Треба да знате још и то, драга браћо, да би због таквог вашег одступништва од Српске Цркве, и Црквени суд морао јавно да покрене канонски поступак према вама, што би сигурно растужило и све оне који носе ваше презиме. Имам слободу и дужност да вас, као Србин и светосавац, замолим да сачувате образ ваших предака, јер су и они сви били у заједници Светога Саве. Тужни смо због Вас. Покајте се за свој брзоплети и непромишљени поступак, и одустаните од даљег срљања у пропаст! Немојте навлачити проклетство на себе и дом свој! Размислите! Још није касно.

Епископ милешевски Атанасије