Канонски архијереји Православне Цркве у Аргентини писали аргентинском канцелару о прогону СПЦ у Црној Гори

Канонски архијереји Православне Цркве у Аргентини: Митрополит Јосиф Константинопољске Патријаршије, Митрополит Јаков из Антиохијске Патријаршије, Епископ Јован из Руске Заграничне Православе Цркве и Епископ Кирило из Српске Патријаршије (Епископ Леонид из Московске Патријаршије још није дошао у Аргентину) изабрали су овај дан када Црква, по Јулијанском календару, прославља празник Иконе Богородице Тројеручице, да доставе Канцелару Републике Аргентине инж. Фелипеу Соли писмо које достављамо јавности, којим обавјештавају Канцелара о прогону Владе Црне Горе који се спроводи према Српској Православној Цркви у тој благословеној земљи:

ПРАВОСЛАВНИ ХРИШЋАНСКИ ЕПИСКОПИ АРГЕНТИНЕ

Аутономни град Буенос Аирес, 25. јул 2020
Празник Спомена иконе Богородице Тројеручице

Његова Екселенција
Канцелар Републике Аргентине
Инж. Фелипе Сола

Познајте истину и истина ће вас ослободити (Јн. 8, 32)

Ваша Екселенцијо,

Обраћамо вам се са поштовањем, овај пут са потребом да вам скренемо пажњу на нашу бригу, као православних хришћана, за нашу браћу и сестре у Црној Гори, земљу из које су многи досељеници дошли да се настане у Аргентини. Вјерницима у Црној Гори је повријеђена њихова слобода вјероисповјести, након што је Скупштина те земље у децембру 2019. године усвојила контроверзни закон који се цинично назива „Закон о слободи вјероисповијести и правном положају вјерских заједница“.

Проблем овог закона лежи у начину на који је он сачињен, на једнострани начин који, дакле, држави даје неуставно право да вјерске објекте саграђене прије 1918. године (светишта предака, манастире и храмове вјероисповједања Саборног /=Католичанског/ Апостолског Православног) сматра својим власништвом.

У Црној Гори 75% становништва припада Српској Православној Цркви, чија је Митрополија црногорска више од 800 година присутна у Црној Гори и стара се о духовном развоју међу Црногорцима. Његово вјековно дјело огледа се у изградњи стотина манастира и храмова, који су били и остају данас, духовни и културни центар за већину Црногораца.

Бојимо се да се у том закону примјећује његова крајња сврха, која није слобода вјероисповијести, како му име каже, већ незаконито присвајање имовине Православне Цркве.

Према Венецијанској комисији, као и по мишљењу угледних стручњака за ова питања, овај Закон садржи бројне дискриминаторне одредбе против Српске православне цркве у Црној Гори и противи се Повељи Уједињених нација и свим европским конвенцијама посвећеним људским правима и слободама. Православна Црква не захтијева никакве привилегије, већ само поштовање права на слободу вјере и имовине.

У Аргентини постоји посебно интересовање за ову тему међу потомцима становништва које је емигрирало из Црне Горе у нашу благословену земљу почетком и средином двадесетог вијека, који су окупљени у Аутономном граду Буенос Аиресу и у градовима провинције Буенос Аирес попут Генерал Мадариаге и Тандила, Венадо Туерту у провинцији Санта Фе и, исто тако, у провинцији Ћако. Имигранти су бјежали од ратова и прогона, али сада њихови потомци виде да се у земљи њихових предака покреће нови прогон, овај пут прикривено, с обзиром на то да постаје очигледно да тренутна Влада Црне Горе наставља са антирелигијском политиком која се примјењивала у ранијим временима.

Српска православна црква у Црној Гори организовала је неколико мирних, молитвених окупљања са светим иконама. Одржавани су истовремено у неколико градова, а полазници су достигли око 200.000 вјерника, што је чинило између 30% и 70% становништва у зависности од града. Треба споменути да буквално никакви инциденти нису забиљежени од стране учесника.

Из горе наведених разлога, понизно тражимо од Ваше Екселенције, као шефа наше земље за спољне односе и вјеру, да покаже солидарност са нашом православном браћом Хришћанима у Црној Гори против било каквог кршења њихових људских и вјерских права и, на прикладан начин, позове Владу Црне Горе на дијалог да се ова ситуација ријеши у миру за опште добро.

Молимо се Господу за Црну Гору, тако да помирење и хармонија превладају тамо; а исто тако и за аргентински народ и за цијели свијет, тако да нас Он, нашим молитвама, коначно ослободи пандемије која наноси толико духовне и материјалне штете становништву.

Захваљујемо Вашој Екселенцији на издвојеном времену и узимању у обзир ове молбе.

+ Митрополит Јосиф
Васељенска Патријаршија

+ Митрополит Јаков
Антиохијска Патријаршија

+ Епископ Јован
Руска Загранична Црква

+ Епископ Кирило
Српска Патријаршија

Извор: Митрополија црногорско-приморска