Монашење у манастиру Бањи Прибојској

У навечерје великог Празника Преображења Господњег, 18. августа 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је празнично бденије у Светониколајевској обитељи у Бањи Прибојској. Саслуживали су настојатељ Светоуспењског манастира у Сељанима код Пријепоља јеромонах Петар и парох бањски јереј Ненад Тешић.

Након великог славословља, на радост пуноте Цркве Христове Преосвећени Епископ Атанасије замонашио је двојицу искушеника, Бобана и Зорана, давши им монашка имена Матеј и Јован, по светим апостолима и јеванђелистима.

– Данас се Црква Божија, Христова Црква, радује, рекао је Епископ Атанасије, честитајући новопостриженим монасима на путу који су одабрали, и наставио: – Данас је Црква добила двојицу нових војника Христових, Матеја и Јована. Данас се особито радује Епархија милешевска. Она је знатно обогаћена, ојачана. Свуда су потребни Христови војници, верни следбеници, а посебно ту потребу осећамо на овом нашем простору. Господ све позива себи ради живота вечнога, ради познања Оца небескога, заједнице са Њиме, али знамо да је позивајући тако све Господ имао оних који су за Њим следили поузданије и верније, без оклевања.

– Господ је рекао да сваки онај ко је оставио било шта у свету Њега ради стоструко ће тога примити, али они који су га следили нису на то рачунали шта ће и колико примити од Господа. Они су били руковођени нечим другим, били су руковођени љубављу према Њему. И то су они изразили рекавши: Господе, ево спремни смо и умрети за Тебе, и живот свој дати. То су апостоли Христови говорили више пута.

– Љубав је сила којом се може следити Христос непоколебиво, за кога се и живот може принети на дар, свој властити живот. Таквих Христових следбеника је потребно у овоме свету. Најуспешнији повод за монашки живот јесте осећање љубави према Господу.

– У овоме свету пуном искушења, ђаволских замки, страсти, греха, могуће је избећи све те ђаволске замке, могуће је све зло победити, само ако осећамо неизмерну љубав према Господу, поучио је Епископ Атанасије нове монахе, војнике Христове.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку