Патријарх и архијереји свечано дочекани у Милешеви

Предстојатеља Српске Цркве поздравио досадашњи администратор Милешевске епархије, Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.
Очекује се велики број свештених и монашких лица и верника на торжественој Литургији
у недељу 6. августа 2017. године.

Звона Милешеве су тачно у 17 часова означила почетак бденија којим је началствовао архимандрит Серафим из манастира Рмња, уз саслужење архимандрита Леонтија из манастира Милешеве и протосинђела Владислава, игумана манастира Свете Тројице у Пљевљима.

Током вечерње службе на бденије су приспели Преосвећена господа Архијереји: врањски Пахомије, брегалнички Марко и изабрани бихаћко-петровачки Сергије.

Верни народ је у порти и храму с радошћу дочекао изабраног Епископа милешевског Атанасија, који је на вечерњу службу стигао у пратњи досадашњег администратора Епархије милешевске Епископа будимљанско-никшићког Јоаникија.

Долазак Његове Светости Патријарха српског Иринеја, поводом устоличења Епископа милешевског,  означило је у 19 ч.асова са милешевског звоника звоно тешко девет тона, иначе дар из Русије, са Урала, поводом осам векова Милешеве.

Свјатјејшег, који је допутовао у пратњи Митрополита загребачко-љубљанског Порфирија и Епископа жичког Јустина, у манастирској порти су дочекали Преосвећена господа Архијереји: будимљанско-никшићки и досадашњи администратор милешевски Јоаникије, изабрани милешевски Атанасије, врањски Пахомије, изабрани бихаћко-петровачки Сергије и брегалнички Марко.

Његова Светост Патријарх Иринеј благосиљао је свештенство и монаштво из неколико Епархија наше Цркве, као и сестринство манастира Милешеве са високопреподобном игуманијом мати Аквилином и архимандритом Леонтијем на челу. Шпалир се протезао од манастирских врата до улаза у цркву. Овој општој радости допринео је верни народ, као и поклоници из разних места који у свакој прилици посећују манастир Милешеву.

Патријарх је по уласку у храм целивао део моштију Светог Саве и мошти Светог краља Владислава.

У Световазнесенској манастирској цркви служена је свечана доксологија. Добродошлицу Патријарху српском Иринеју пожелео је Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, казавши да се данас радују Свети Сава, Свети краљ Владислав, Божји угодници, свештенослужитељи, ктитори, задужбинари, верни народ, јер је Свјатјејши лично дошао да устоличи изабраног Епископа милешевског Атанасија. Преосвећени Владика Јоаникије је пожелео Богом благословену службу новом Епископу.

Узвраћајући на речи добродошлице, Његова Светост је, између осталог, казао да је радостан што је повод његовог доласка чин устоличења Архијереја Епархије милешевске г. Атанасија који ће бити обављен сутрадан, у недељу 6. августа. Казујући о Милешеви која је духовно укрепљење за све нас и у Србији, и у расејању, Свјатјејши се осврнуо и на блажене успомене патријарха Варнаву који је родом из овога краја и који је задужио Српску Цркву и српски род својим делима и великим градитељством током само седам година своје патријарашке службе.

Свјатјејши је казао и да Милешева никада није била лепша и заблагодарио свима који су својим прилозима подизали ову српску лавру, додавши да смо благодарни и бившем Епископу милешевском г. Филарету који је својим великим трудом и љубављу учинио да Милешева засија пуним сјајем.

Иначе, бденију и свечаној доксологији присуствовали су високопреподобни архимандрит Нектарије и високопреподобне игуманије: мати Ана (манастир Давидовица), мати Дарја (манастир Давидовица), мати Магдалина (манастир Дубочица код Пљеваља); директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић; протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, директор Патријаршијске управне канцеларије; протојереј-ставрофор Саво Ракита; војни свештеник мајор Слађан Влајић, намесник и војни свештеник Немања Петровић са Војне академије у Београду; директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица Карапанџин; проф. др Мирко Васиљевић.

Основно о новом Епископу милешевском

Новоизабрани Епископ милешевски Атанасије изабран је и хиротонисан за викарног Епископа хвостанског 1999. године. Свети архијерејски сабор Српске Православне Цркве на свом редовном заседању 1. јуна 2013. изабрао га је за Епископа бихаћко-петровачког, а устоличен је 11. августа 2013. у Босанском Петровцу.

У мају 2017. године на редовном заседању Светог Архијерејског Сабора изабран је за Епископа упражњене Епархије милешевске. Епископ Атанасије је четврти Епископ милешевски од њеног оснивања 1992. године. Претходни Епископи милешевски били су: Георгије Ђокић (1992-1997); Василије Веиновић (1994-1997), и Филарет Мићевић (1999-2015). Администратори Епархије милешевске били су: Патријарх српски Павле (1997-1999) и Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије  (2015-2017). За верни народ Епархија милешевска обезбедила је на дан устоличења превоз од Сат-куле до манастира од 7 до 9 часова ујутру и у поподневним часовима од 15 до 17 часова.

За све посетиоце је припремљено послужење у порти манастира.