Амбасадор САД-а у Србији Ентони Годфри посетио Милешеву

Амбасадор САД-а у Србији, Његова Екселенција господин Ентони Годфри посетио је 18. септембра 2020. године манастир Милешеву.

Угледног госта у манастиру је примио Преосвећени Епископ милешевски г. Атанасије, који је госту укратко представио културну и црквену баштину српског народа у овом делу Рашке области, а посебно историју и духовно и уметничко богатство манастира Милешеве. Епископ је упознао госта и са сестринством манастира које, на челу са својом игуманијом мати Аквилином, свакодневно извршава свој молитвени и монашки подвиг у овој светињи, бдијући над добрим поретком у њој.

После разгледања милешевског храма Вазнесења Господњег и манастирске ризнице, домаћин и гост су у свечаном манастирском салону разговарали о тренутној ситуацији на простору Старе Рашке, о искушењима и проблемима са којима се народ овога краја сусреће.

Саговорници су се сложили да је искрени дијалог прави пут за разумевање међу људима и, како је амбасадор написао на свом твитер налогу, пут да заједно сачувамо и заштитимо вредно историјско, културно и верско наслеђе Србије.

Осврћући се на своју посету манастиру Милешеви, амбасадор Годфри је изјавио: – Била ми је истинска част да будем скромни гост епископа Атанасија. Веома ми је важно да саслушам и нешто научим од верских вођа како бисмо боље заједно радили на заштити верских слобода и промоцији међурелигијског дијалога и толеранције… Задатак наше генерације је да заштити и очува ово наслеђе за будућа покољења и векове који долазе, али и да заједно негујемо дијалог, толеранцију и напредак који могу донети бољи живот свима у региону.

Током своје посете манастиру амбасадор Годфри је изразио дубоко поштовање и дивљење пред овом заједничком културном и духовном ризницом хришћанског света и целог човечанства. На крају су амбасадор Годфри и Епископ Атанасије разменили пригодне поклоне: Епископ је госту поклонио икону милешевског Белог Анђела и Светог Саве и своје две књиге, Духовни дародавци Призренске богословије и Београд у молитви, док је од амбасадора добио књигу Теодор Рузвелт – Аутобиографија.