Бог је главни уредник људског живота

У недељу девету по Педесетници, 18. августа 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету aрхијерејску Литургију у Спасовој цркви манастира Милешеве. Саслуживали су духовник манастира архимандрит Леонтије и протођакон Никола Перковић.

Тумачећи део из Јеванђеља Преосвећени је упозорио присутне зашто је важно да обратимо пажњу на сваки детаљ приче коју смо чули: – Стојимо пред великим Празником, пред Празником који мења историју, мења животе људи појединачно и заједнички, пред Преображењем Господњим. Тај Празник се односи на Господа Христа али он постоји ради нас. У догађају о коме смо данас слушали Господ хоће да нам каже шта претходи Преображењу, Празнику светлости и радости. Светлости, радости и починку претходи борба, дуга и нимало лака. Борба која захтева чврсту веру, решеност и правилно усмерење.

– Сваки моменат из овог јединственог догађаја је историја за себе. Говори у пуноћи о животу сваког човека и свих људи заједно, у свима временима. Сви они говоре за себе појединачно довољно, и говоре о нама. Ништа овде није случајно. Цела прича коју смо чули има дубоки смисао, све само по себи и све заједно пуни смисао. Господ ће у празнику Преображења показати тријумф свега свога дела у који уводи нас. Али је пре тога потребно да знамо да је борба пред нама и како се треба борити.

– Потребно је да знамо да је Бог присутан у свему овом животу, да Он води овај живот, да је Он главни уредник овога људског живота, уредник историје. То не треба никад да губимо из вида, иако то увек није очигледно. Треба да будемо свесни и истине Божије, лепоте Његове славе, Његовог царства, да будемо нарочито свесни Његове моћи да би смо се користили том моћи у борби која нам предстоји, појаснио је Епископ Атанасије присутнима.

Своје прослављање Бога већина верника крунисала је учествовањем у Светој тајни причешћа, насладошћујући се животворним даровима са трпезе Господње.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку