Богојављење молитвено прослављено у Епархији милешевској

Велики хришћански празник Богојављење, сећање на дан када је Свети Јован Крститељ у Јордану крстио Господа Исуса Христа, молитвено је прослављен у скоро свим храмовима Епархије милешевске у среду 19. јануара 2022. године.

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у параклису Свете Касијане манастира Милешеве Свету архијерејску Литургију уз саслужење протојереја Николе Перковића, јереја Горана Крстића и протођакона Ивана Савића.

Након заамвоне молитве, предвођени Епископом Атанасијем, сви су изашли испред порте манастира Милешеве где је, код чесме, Преосвећени Епископ Атанасије извршио велико освећење воде.

У беседи коју је, након освећења Богојављенске воде, произнео присутном верном народу Божијем, Епископ Атанасије је рекао: – Учествујемо у догађају космичких размера, то је Богојављење. На дан Богојављења Бог сваке године размиче границе нашег простора, нашег постојања, нашег живота, наших способности, наших могућности. Бог активно учествује и Он је најприсутнији делатељ у историји. Многи људи то не виде, зато што не учествују у томе што се догађа. А ми који учествујемо осећамо силу Божију, присуство Божије, и сами добијамо веће дарове живота.

– На данашњи дан, ступајући у реку Јордан, Господ је дао тој води могућност да она и даље буде чудотворна и да очишћује човека од његових слабости, од његових падова, од његових грехова.

– Господ је постао један од нас, и за нас је све то учинио. За нас је ступио у воду да се вода испуни том силом очишћења, за нас је призвао Оца Небескога да отвори Небо, да бисмо ми, који смо постали браћа Христова, били по Божијој вољи. Али је потребно да ми учествујемо у овом догађају. И ево, учествовали смо и учествујемо.

– Сви ћете понети ову воду својим домовима, и пићете од ње и кропићете своје домове овом водом. И као што смо се молили у молитви, ова вода ће нам бити на живот вечни, на очишћење, на здравље, на спасење.

– Свуда, где год православних има, свуда се данас слави, и свуда доживљавамо ту нову благодат и ново искуство живота, нагласио је Епископ Атанасије, све поздрављајући дивним поздравом којим се православни поздрављају на овај свети дан: Бог се јави!

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку