Братство православне омладине Прибоја прославило своју крсну славу

Поводом славе Братства православне омладине Прибоја Свети деспот Стефан Лазаревић, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је, у понедељак 1. августа 2022. године Свету архијерејску Литургију у храму Васкрсења Христовог у Новом Прибоју.

Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, парох прибојски протојереј-ставрофор Јово Андан, старешина Васкрсењског храма протојереј Спасоја Вујанић, парох бањски јереј Ненад Тешић и ђакон Радан Драгутиновић.

Након заамвоне молитве освештани су славски дарови и преломљен славски колач које су заједнички припремили чланови Братства.

Честитајући славу члановима Братства и свима присутнима Епископ Атанасије је, поред осталог, рекао: – Славећи Свете ми настојимо, кроз то слављење, да се њима присајединимо, да им се макар мало приближимо, да их сместимо у своје сећање, да буду у нашем уму, наше мисли да буду повезане са њиховим ликом и њиховим делом.

– Светом Стефану је, захваљујући његовим особинама, дата прилика да он уређује Србију, и настојао је да је уреди правилно, да је снабде оним што је Србији потребно, духовношћу, културом, манастирима, градовима. Он је успео да изграђује и дограђује своју престоницу Београд по узору на најуспешнији пример, православни Цариград. И баш у то време када је Србија била најпониженија она доживљава највећи препород и полет ка Вечности, доживљава највећу снагу.

– Сећајући се Светог Стефана Лазаревића ми се подсећамо и на Светог кнеза Лазара и на све оне мученике који пострадаше, не само тада него и у многим временима касније. Али, остао је свети остатак изникао из светога корена. На нама је да тај остатак негујемо, по узору на корен. Наша православна омладина добро је почела да се организује и ради на служби своме народу и Цркви Христовој Православној, рекао је Епископ Атанасије, похваливши Братство православне омладине Свети деспот Стефан Лазаревић за њихов рад, труд и веру, коју су већ показали својим делима.

Епископ Атанасије је заслужнима, који су помогли рад Братства, уручио Благодарнице за њихов труд и допринос успешном остварењу постављених циљева.

Чланови Братства су припремили и послужење за све учеснике Божанске Литургије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку