Брод Цркве Христове плови и под олујама

У недељу 4. августа 2019. године, на дан када наша Света Православна Црква прославља Свету Марију Магдалину – Благу Марију, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Вазнесења Господњег манастира Милешеве. Саслуживали су духовник манастира Милешеве архимандрит Леонтије и протођакон Никола Перковић. За певницом је одговарало манастирско сестринство предвођено игуманијом мати Аквилином.

Подсећајући присутне да се на данашњи дан обележава годишњица једне злочиначке акције коју су назвали Олуја Епископ Атанасије је рекао: – Брод Цркве Христове, брод нашег живота, плови и под олујама. Живот се наставља, храбро, у вери. Ово су дани туге за многе од нас. Посебне туге, јер су то дани изгона православних Срба са њихових западних огњишта. Њих 250.000 за три дана је прогнано, око 3000 побијено успут, а многи су помрли од последица тога прогона. И док једни хришћани тугују други хришћани са особитом снагом славе ове дане као дане неког њиховог посебног успеха. Видите колико различито гледамо на живот, на оно што се у животу догађа, чак и различито сами учествујемо у животу.

– Све ово не треба да нас збуњује. Ми смо позвани од Господа да ревнујемо у добру, у љубави, у човекољубљу, у богољубљу. На то нас и апостол Павле позива када каже: Ви који сте јачи носите бремена једни другима. Позива нас апостол Павле да помажемо другима да могу лакше живети, да лакше могу носити своје болести, своје тешкоће, да лакше могу решавати своје недоумице. Да тако победимо зло а не да робујемо злу. Многи који данас славе не примећују да су они робови зла. Зато се молимо Господу да нас оснажи да победимо зло у себи и око себе, али и да можемо другима помоћи да му се одупру.

– Молимо се нарочито Господу да нас прихвати да будемо Њему близу као што су били Апостоли, као што је Света Марија Магдалина, та храбра жена која је имала толико вере у Господа да је прва потрчала на гроб, прва била обавештена о Христовој победи над смрћу и прва римском цару објавила: Христос Васкрсе! Од ње и ми добијамо појачање храбрости да лакше можемо носити бреме живота. Има у овом животу страдања, има патње, има таме али далеко више има светлости, беседио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку