Црквено-народни сабор у Давидовици

На Празник свечаног уласка Господа и Спаситеља нашег Исуса Христа у град Јерусалим – Цвети, 21. априла 2019. године, у манастиру Давидовици надомак Бродарева одржан је традиционални црквено-народни сабор.

Божанском Литургијом предстојао је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије, уз саслужење архимандрита Нектарија, протојереја-ставрофора Бране Буквића, јереја Небојше Јовановића и протођакона Николе Перковића.

У Богојављенском храму давидовичке обитељи сабрао се велики број верујућег народа и деце да саборно прославе овај велики Празник кроз заједничарење у трпези Господњој.

Након свечане литије око храма Преосвећени Владика је служио чин освећења славског жита и славског колача, које је припремио домаћин овогодишњег сабора Срећко Богдановић са породицом.

Честитајући Празник сабору верних, Владика је у беседи истакао да је свет кроз историју различито изгледао али је на Цвети, када је Господ ушао у Јерусалим изгледао лепши, јер су пред Господа изашли људи доброг расположења, доброг срца, углавном су предњачила деца која су изашла да сусретну Господа Христа: – А шта има чистије од деце? Ништа. Она су безазлена, у њиховим срцима нема злих планова, злих мисли, зависти. Деца изашла и то не празних руку већ са цвећем и клицали му: Осана на висини! Благословен који долази у име Господње! Они су сусрели Онога који је много пута већ изразио своју добру вољу према људима, према деци, према старцима. Господ Исус Христос се већ показао као исцелитељ слепих, хромих, васкрситељ мртвих, Лазара је дозвао из мртвих. Како је лепо свет тада изгледао. Али то је било само недељу дана пред страдање Господа Христа. Господ је хтео да покаже ту лепоту, да обрадује оне који иду за Њиме, који верују у Њега, да их охрабри да се у овоме животу храбро могу сусретати са свима тешкоћама и непријатностима, да се не уплаше да истрају са Њим до краја. Пред своје страдање, Господ је посведочио своју љубав према нама, потврдио да нас никада неће оставити.

Домаћин овогодишњег празновања Цвети заједно са својом породицом уприличио је трпезу љубави за све учеснике сабора.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку