Да растемо усправно и исправно

На празник Усековања главе Светог Јована Крститеља, 11. септембра 2020. године, у прибојским храмовима Васкрсења Христовог и Светог Великомученика кнеза Лазара служен је молебан у почетку школског рада. Овим молитвеним чином началствовао је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије уз саслужење прибојских свештеника.

Ученици са својим учитељима, наставницима и директорима сабрали су се око свог Владике да поделе радост поводом почетка нове школске године и да кроз молитвено заједничарење измоле благослов за нове ђачке успехе.

Поучавајући сабрану децу, Епископ је рекао: – Да од данас обновимо свој труд на стицању корисних знања и умећа, на стицање доброг образовања, да се уградимо у честиту и добру заједницу добрих и честитих корисних људи рода нашега. Да отпочнемо нову школску годину пред нама са успехом и у оваквим условима, са Божијим благословом у мудрости са истим циљевима и намерама које смо имали свих претходних година. Да се што више учврстимо у добрим навикама, у добром понашању. Да постанемо корисни и себи и другима. Да растемо усправно и исправно.

– Да молимо од Бога да отера од нас лакомисленост која се највише поткрада у олаком схватању времена. Некако нам се чини да има времена у бескрај, да се никада неће источити, али то је обмана. Време тече, истиче. Видећете то мало боље кад приђете к нашим годинама. И ми смо некада мислили да је време неисцрпно, али није. Оно се броји данима, а дани се броје часовима, а часови тренуцима. Направимо добре распореде рада, одржавања здравља, да животна стаза буде испуњена честито, да и сами будемо задовољни том честитошћу а и други око нас. Да будемо способни мислити, делати, волети и да можемо избегавати све провалије, избећи сваку болест и неваљалост. Ништа што је зло, од демона, да се не залепи за нас, истакао је Владика у беседи.

Поздравно слово Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку