Саборност и јединство су темељ правог служења Христу и Цркви Његовој

 

На дан Свете Великомученице Екатарине, 7. децембра 2017. године, у манастиру Милешеви одржано је друго молитвено-пастирско саборовање свештеника Епархије милешевске са предстојатељем Епархије, Његовим Преосвештенством Епископом г. Атанасијем.

Након молитве Епископ Атанасије је поздравио присутне свештенике истакавши значај оваквих састанака на којима се изражавају и потврђују саборност и јединство свештеника са својим Епископом и унапређује црквени живот у богослужбеном, мисионарском, харитативном и сваком другом богоугодном садржају.

На овом састанку разматрано је неколико тема: пастирски рад и служење парохијског свештеника на простору Епархије милешевске у садашњим околностима; припреме за за прослављање долазећих великих Празника и значајних јубилеја; активности на радију Милешева и епархијском сајту.

Старешине градских храмова у Пријепољу, Прибоју, Пљевљима, Новој Вароши и Сјеници су потврдиле да се у повереним им храмовима редовно врше богослужења: вечерње, јутрење и Света Литургија. Владика Атанасије је посебно нагласио да је потребно унапредити рад постојећих и уложити више труда у оснивање нових, дечијих хорова при храмовима што би допринело активнијем учествовању деце у животу Цркве, као и благољепију богослужења, пре свега Свете Литургије.

Архијерејски намесници су упознали Епископа са припремама за прослављење Божића, Богојављења и Савиндана претходних година, које су поред богослужбеног имале и друге садржаје: духовне академије, предавања, пливање за Часни крст… Епископ је благословио ове активности истакавши њихов значај.

Године 2019. манастир Милешева ће прославити значајан јубилеј – 800 година свог постојања. Тим поводом, Владика Атанасије је изразио своје задовољство што је овај манастир кроз све ове векове, и поред свих искушења, и даље сведок побожности и православности наших светих владара Немањића и духовни светионик српском народу. Због тога је, по речима Преосвећеног Владике, веома важно да се сви укључе у прослављање јубилеја, подстакавши свештенике на размишљање и развијање идеја, те да тако дају свој допринос достојном обележавању осмовековног трајања Милешеве. Епископ је нагласио да се милешевски јубилеј поклапа са прославом осамстогодишњице самосталности Српске Православне Цркве те га треба ускладити са истом.

О активностима на радију Милешева и епархијском сајту говорио је протојереј-ставрофор Марко Папић, главни и одговорни уредник. По његовим речима, радио Милешева наставља да врши богоугодно дело мисије, поучавања и утврђивања у православној вери људи на простору Епархије милешевске и шире, пошто се од пре десетак дана програм радија може пратити и путем интернета. У циљу побољшања програмске шеме, отац Марко је предложио већу ангажованост свештеника на Радију. Када је реч о званичном сајту Епархије милешевске, уредник је рекао да се на њему посетиоци могу информисати о свим активностима значајним за живот Епархије и позвао браћу свештенике да доставе историјате храмова у којима служе и остале потребне податке ради што боље обавештености посетилаца сајта.

На крају састанка Епископ Атанасије је подстакао свештенике на даљи пастирски рад и позвао их да се и даље усавршавају у саборности и јединству који су темељ правог служења Христу и Цркви Његовој.