Дух Свети оприсутњује истинску љубав међу људима

У трећи дан Тројичинданског празника – Духовски уторак, 18. јуна 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету Архијерејску Литургију у Спасовој цркви манастира Милешеве. Саслуживали су архимандрит Леонтије, протојереј Владимир Коцвара и протојереј Борис Рустић из Православне цркве чешких земаља и Словачке и протођакон Никола Перковић.

Поздрављајући све присутне и честитајући им настављање Тројичинданских празника Преосвећени Епископ Атанасије је указао на то колико је важно да разумемо и усвојимо величину догађаја кога прослављамо ових дана. – Од овог догађаја, Силаска Светога Духа на апостоле, Духова, сви дани постају духовски. Код нас хришћана сваки дан живота има тај предзнак – духовски, јер је Дух Свети на овај дан учинио себе блиским са нама. Дух Свети је послан од Христа апостолима а преко њих и свима људима кроз сву каснију историју рода људског. Сви смо постали заједничари Духа Светога на тај велики дан Педесетнице. Сви они који верују у Господа Христа и крсте се у Њега примају Духа Светога и постају Његови заједничари.

– На нама је да заједницу са Духом Светим учинимо што блискијом да би на тај начин дали простора Њему да делује у нама. Да себе учинимо што подеснијим за боравак Духа Светога. И још да дозволимо Духу Светоме да он у нама дејствује. А како је Он дух љубави, дух чистоте, дух истине, дух мира, то је уствари свако Његово дејство у нама да нас испуни свим тим врлинама. Јер ми и даље живимо у свету који у злу лежи. Једино испуњени Духом Светим моћи ћемо да се одупремо тој световној логици живота, и не постанемо робови овога света, робови греха, робови зла.

Епископ Атанасије се посебно захвалио гостима – Братству православне омладине чешких земаља и Словачке који су са својим свештеницима на поклоничком путовању по српским земљама дошли и до Милешеве да упознају српску историју и корене српског православља, показујући тиме да се савладава логика овога света, да се савладавају препреке удаљености и свих граница. – Дух Свети ће помоћи да све границе превазиђемо, и да браћа поново могу да живе као браћа, да се могу сложити и разумети, и у близини и у даљини, додао је на крају Преосвећени.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку