Духовне свечаности у Прибоју

На дан молитвеног сећања на Светог Киријака Отшелника, 12. октобра 2019. године Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије предстојао је Божанском Литургијом у храму Васкрсења Христовог у Новом Прибоју, уз саслужење парохa саставачкoг протојерејa-ставрофорa Лазарa Пајићa, парохa прибојскoг протојерејa-ставрофорa Ранкa Милинчићa, парохa златиборскoг протојерејa Давидa Селаковићa (Епархија жичка), пароха прибојскoг протојерејa Спасојe Вујанићa и протођаконa Николe Перковићa.

Литургијска радост била је умножена учешћем верника у трпези Господњој, у Светој тајни причешћа. Тумачећи присутнима прочитани одељак из Јеванђеља Епископ Атанасије је рекао: – Чули сте данас позив Господа нашега Христа: Ходите к Мени сви ви који сте натоварени и обремењени и ја ћу вас одморити. Одмор је потребан свима нама, cваки дан осетимо да је потребно да неко придржи оно бреме које носимо а некад нам се чини да је потребно чак да га неко и преузме од нас јер осетимо да је заиста тешко.

– Многи они који су слушали Господа у оно време рекли су: Ко га може слушати? Чинило им се да је то неиспуњиво, а многи и данас тако говоре, многи и данас радије приступају људима да слушају шта они уче и да живе по њиховој науци. Мисле да ће бити усрећени људском мудрошћу и људском науком. Мисле да ће бити усрећени ако постану слуге других људи. Оних који им се чине силни, оних којих се боје. И људи постају њихови добровољни робови. И пропадају заувек.

– А онај ко себе да у службу Господу Христу тај истински бива усрећен, бива слободан. Зато Госпoд и говори да је његово бреме лако, јер то је бреме љубави, разумевања, светлости, доброте. Он нас позива да живимо по Његовој науци која ослобађа човека, која га просветљује изнутра, која заводи мир у души човека и мир у међуљудским односима, беседио је Епископ Атанасије.

Владика је свим присутнима честитао овај диван празник Михољдан, али и јубилеј овога светог храма Васкрсења Христовог. Пре шеснаест година, на данашњи дан овај храм је освећен и започео своју улогу места сусрета људи са Богом, места молитве, на добробит и на спасење свима онима који желе Божију близину, који стрeме Царству Небеском, који желе вечни живот.

Истог дана, Епископ је на радост мештана села Црнуга надомак Прибоја освештао темеље за будућу Вазнесењску цркву који се гради у њиховом селу. Честитајући им на добром делу које су започели Епископ Атанасије је рекао: – У овом будућем храму ће се догађати велика дела која смо поменули у нашим молитвама. Најзначајније дело које ће се догађати овде у светоме храму јесте сабирање вас који сте и данас овде сабрани и многих других који данас нису овде. Многи ће на ово место долазити и то јединство које ће се остваривати овде и та слога, ти сусрети међу вама, то је најзначајније дело које овај свети храм има да постигне. Овај свети храм ће нас приближити још више Богу, а они који се Богу приближе добијају од Бога Његове дарове. На првом месту то су дарови вере, наде, љубави, а онда и телесних и душевних подршки, исцељења и оснажења за вођење овог земаљског живота и за живот вечни.

Саборовање је настављено за трпезом љубави.

Беседу Епископа Атанасија на Светој Литургији можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Беседу Епископа Атанасија са освећења темеља новог храма можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку