Духовски уторак у Светотројичком манастиру у Бистрици

На трећи дан празника Силаска Светог Духа на апостоле – Духовски уторак, 14. јуна 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Свете Тројице у Бистрици код Нове Вароши. Саслуживали су парох бањски јереј Ненад Тешић и протођакон Иван Савић.

Поучавајући верне, својом пастирском беседом, Епископ Атанасије је најпре присутнима честитао овај празник, када прослављамо у пуноћи силазак Духа Светога и рађање Цркве, а затим наставио: – Настојимо да у својој свести саберемо све то благо које имамо у нашој Светој Цркви Православној која је ризница небеских блага, божанскога живота. Потребно је подсетити да Свети Дух, Дух Божији, од тада у свој пуноћи живи у Цркви Својој, у заједници оних који верују у Оца, Сина и Духа Светога – Бога.

– Светодуховски празник је започето тада, силаском Светога Духа, али он није престао, то је празник који траје кроз целу историју Цркве Христове. То је трајући празник, живи празник, неугасиви празник. И не само да он траје у овом историјском времену него се наставља у вечности. Хришћани су обдарени тиме да су у таквој заједници са Богом да непрестано имају у својој заједници Духа Божијега, који је дух свих добара, дух живота, љубави, премудрости, познања.

– Ми се подсећамо и на то како су тога дана, када је било очигледно да је Дух Свети Божански сишао, дошао, многи приступили вери правој, одазвали се на позив апостола Петра, који је обзнанио шта је смисао тога празника, крстили се, а пре свега покајавши се за своје погрешно живљење, и присајединили се Заједници апостола. И од тада до дана данашњега род људски се присаједињује тој Заједници, а та Заједница јесте Црква. И тако се Црква разраста и шири у свету до дана данашњега. И ми припадамо тој Заједници, тој Цркви Христовој.

– Ми данас нећемо да славимо него ћемо данас себе да преиспитујемо, да будемо достојни те Заједнице апостола, Заједнице Цркве, коју испуњавају Светитељи Божији, које смо и данас помињали, учитељи васељене. Они су сви у тој Заједници апостолској, црквеној, која се разрасла баш захваљујући томе што је Дух Свети сишао у овај свет и засновао Царство Божије на овом свету.

– Потребно је да чинимо све што је у нашим моћима да се удостојимо те Заједнице, да будемо препознати од тих Светих чланова те црквене заједнице и да не будемо одбачени или враћени. Да се трудимо да својим животом ничим не оштетимо ту Заједницу. Та Заједница је уређена од Господа Христа и Његових Апостола и Светитеља. Она има свој начин живљења и брижно пази, да се неко непозван не намеће тој Заједници и да искривљује њено учење, њен поредак, истакао је Епископ Атанасије.

Црквени одбор храма са својим парохом и добрим људима припремио је и послужење за све присутне па су после Божанске Литургије сви у оближњој сали задружног дома за трпезом љубави наставили ово сабрање у Духу Светоме.