Два свештеника Јањића, два аршина

Имамо два човјека, истог презимена, обојица живе у Црној Гори, обојица су рођена у БиХ, један у Видовицама у Босанској Посавини, други у Тешњу, обојица су свештеници један Српске православне цркве, а други је свећеник Римокатоличке цркве. Један Јањић монсињор Илија добија држављанство, другом Јањићу свештенику Саши наређује се да добровољно напусти Црну Гору

Свештеник Српске православне цркве Саша Јањић, коме су државни органи наложили да добровољно напусти Црну Гору уз тврдњу МУП-а да је први пут у нашу земљу ушао 25. децембра 2019. године, у евиденцији црногорских званичних институција налази се још од 2001. године. На то је јуче упозорила Снежана Јоница, предсједница Социјалиста Црне Горе. Јоница, док је била посланик у Скупштини Црне Горе и Парламентарној скупштини Савјета Европе бавила се питањем држављанства, и она је у изјави за “Дан” најавила да ће тражити од министра унутрашњих послова Мевлудина Нухоџића да државни органи промијене политику двоструких аршина.

– Написаћу допис Ивану Брајовићу, као бившем министру унутрашњих послова, и Мевлудину Нухоџићу, којим ћу им послати и предлог и савјет како једино могу поступити у случају свештеника Саше Јањића, ако поштују Црну Гору и ако желе да исправе неправду учињену овом човјеку. На дјелу је отворена дискриминација када је у питању однос државних органа према свештеницима Српске православне цркве, а политику двоструких аршина државних органа потврђује различит однос према двојици свештеника Саши Јањићу из СПЦ и Илији Јањићу из Римокатоличке цркве, наводи Јоница.

Она објашњава да је ситуација у којој се нашао архијерејски намјесник пљеваљски, протојереј-стврофор Саша Јањић класичан примјер дискриминаторског односа државе.

– Рјешење упућено свештенику Саши Јањићу, којим му се налаже да добровољно напусти Црну Гору и забрањује улазак у Црну Гору у наредних годину јесте повод да кажем да сам озбиљно забринута за Црну Гору. Што год да је и чији год да је циљ овог поступања – тај је ударио не на свештеника Јањића, него на Црну Гору, њен Устав и основне вриједности на којима се темељи једна држава, сматра Јоница.

Наглашава да држава Црна Гора, преко Управе полиције, у рјешењу тврди да је Саша Јањић први пут ушао у Црну Гору 25. децембра 2019. године.

– Држава Црна Гора преко другог државног органа зна да је свештеник Јањић од 19. 2. 2001. године, када се пријавио, дакле више од 19 година, непрекидно пријављен као осигураник пензијско-инвалидског осигурања у Црној Гори. Држава Црна Гора тврди преко своје Управе полиције да свештеник Јањић није покушао да поднесе захтјев за привремени боравак. Држава Црна Гора истовремено зна да је њен Управни суд оба пута уважио, али да њен МУП никада није окончао поступање по поднијетом захтјеву за привремени боравак свештеника Јањића, а по налогу Управног суда, указала је Јоница.

Јоница истиче да након деценије рада посвећеног рјешавању проблематике из закона о држављанству и закона о странцима “располаже са огромном количином докумената који доказују колико је висок ниво дискриминаторног поступања према свештенику Јањићу у овом поступку”.

– Можда ће, ипак, најбоље послужити један примјер. Имамо два човјека истог презимена Јањић. Обојица живе у Црној Гори. Један је рођен у Видовицама у Босанској Посавини, други рођен у Тешњу дакле обојица у садашњој БиХ. Обојица су свештеници. Један је свештеник Српске православне цркве, а други је свећеник Римокатоличке цркве у Црној Гори. Вријеме догађања 2010-2011. година. Наиме, уваженом бискупу которском, сада пензионисаном, монсињору Илији Јањићу додјељује се црногорско држављанство по члану 12 Закона о црногорском држављанству, који даје могућност да се лицима чији је пријем у црногорско држављанство од посебног значаја за Црну Гору, може додијелити држављанство иако не испуњавају законом прописане услове, навела је Јоница.

Предсједница Социјалиста је указала да је на предлог тадашњег предсједника Скупштине Ранка Кривокапића, упућеног 30. 12. 2010. године, да се на такав начин додијели држављанство монсињору Илији Јањићу, тадашњи министар унутрашњих послова Иван Брајовић донио одлуку којом уважени бискуп Јањић добија држављанство.

– И морам признати, ово је један од ријетких поступака Ранка Кривокапића који сматрам да је био потпуно основан и који цијеним. Такође, и једна од ријетких одлука Ивана Брајовића, који је годинама на мјесту министра унутрашњих послова био мета мојих критика, коју подржавам. Монсињор Илија Јањић је и као човјек и као бискуп которски особа према којој имам изузетно поштовање, истакла је Јоница.

Она закључује да обојица свештеника Јањића заслужују држављанство начином на који доприносе мултивјерском складу у срединама у којима обављају своју вјерску службу посебну пажњу ове државе, као и третман лица од посебног значаја за Црну Гору.

– Ипак, у исто вријеме свештеник Саша Јањић га нема. Он исте те 2011. године подноси захтјев за продужење привременог боравка, води поступке, добија одлуке МУП-а које Управни суд обара, и чека годинама да МУП предузме радње по налогу Управног суда. МУП умјесто тога данас тврди да је он незаконито у Црној Гори, јер је ту дуже од законског рока 90 дана, иако документација другог државног органа показује да је свештеник Јањић у Црној Гори дуже од 19 година, казала је Јоница.

Ко у име државе спроводи двострука правила

Лидер Социјалиста Снежана Јоница каже да не може да не запита “све оне који су и тада и сада говорили и поступали у име државе, у чему је разлика, односно зашто двоструки аршини”.

– Исто презиме Јањић, исти “посао” обављање вјерске службе, исти предуслови који чине проблем за рјешавање статуса по важећем закону. Разлика је у име које Цркве обављају вјерску службу један у име Римокатоличке, други у име Српске православне навела је Јоница.

Извор: Дан

Преузето од: Митрополија црногорско-приморска