Епископ Атанасије богослужио на Ђуровом брду код Бродарева

У недељу 15. августа 2021. године, на Ђуровом брду код Бродарева, молитвено и свечано је прослављена храмовна слава – Пренос моштију Светог првомученика и архиђакона Стефана. Тим поводом, Његово Преосвештенство Епископ милешевски господин Атанасије служио је Божанску Литургију уз саслужење архијерејског намесника прибојског и некадашњег пароха бродаревског протојереја-ставрофора Марка Папића, пароха бродаревског протојереја-ставрофора Брана Буквића и ђакона Милорада Петровића.

Након заамвоне молитве кренуо је трократни опход око светог храма након чега су пред храмом освештани славски дарови. Домаћини славе за ову годину били су Обрад Пушица, Радомир Ракић и Горан Видојевић са својим породицама. Они су заједно припремили славско жито и колач који су, након освећења, преломили са Епископом Атанасијем.

Честитајући овај велики дан и празник, свима који су са разних страна данас дошли у свој завичај да заједно узнесу молитве Богу, Епископ Атанасије је рекао: – Честитам вам на чврстој вери, на истрајности на путу отаца наших, на путу живота и спасења, на путу чојства и јунаштва.

– Данашњи празник нас подсећа на тему живота. Јеванђеље, које говори о Христу као једином Спаситељу света, јер Он једини је Пут, Истина и Живот, и једино Он може да нас води путем Истине и Живота. Све имамо у Њему, и показање пута и оснаживање хођења тим путем. На том путу нама је потребна помоћ и Господ наш Исус Христос и Његови свети угодници који су јасно ишли путем спасења, нама помажу. Многи међу њима су и из нашега рода. Многи из нашега рода нису посустали, нису се уплашили и на том путу, сигурном, човечном, путу спасења су остали до краја. Захваљујући томе и ми сад идемо тим путем и славимо и прослављамо Господа Бога и Његове угоднике који су нам тај пут показали, прокрчили и овековечили.

– Данас славимо Светог првомученика и архиђакона Стефана који је показао чврстину не само у вери него и у љубави према Господу своме, први посведочио љубав према Богу и због тога и страдао. Он је поднео страдање без колебања и показао љубав не само према Богу своме Истинитоме него и према онима који су били у заблуди, према својим мрзитељима и према својим убицама. Бити прави Хришћанин, у поређењу са овим обичним светом, значи бити надчовек, имати надпросечне квалитете вере, наде, љубави, истрајности, човечности.

– Неко би рекао, кад је тако тешко бити до краја истрајан у вери у овоме свету, онда ће праве вере нестати. Али, Господ наш сведочи да неће. Јер је Он са нама присутан до краја, са онима који верују у Њега и који имају љубави према Њему, истакао је Епископ Атанасије.

Затим се обратио и прота Бране који се најпре захвалио Господу Богу и Архиђакону Стефану што су све призвали да дођу у свети храм да заједно са својим Епископом учествују у Божанској Литургији. Захвалио се и Преосвећеном Епископу Атанасију на великом благослову за ово место, овај народ и овај храм његовом посетом и Божанском Литургијом којом је предстојао и у којој се потврђују љубав, слога и вера свих сабраних са разних страна.

Домаћини овогодишње славе су припремили и трпезу љубави па су сви заједно окусили и земаљских дарова које нам Господ обилато дарује. За домаћине славе за наредну годину јавили су се заједно ктитори овога светога храма, поносни потомци Тодора Пушице, да тако још једном потврде своју слогу и јединство на Божанском путу, као што су то и потврђивали током градње храма и све до данас.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку