Епископ Атанасије богослужио у манастиру Дубочици

Треће недеље по Духовима, 25. јуна 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Светог Николаја у Дубочици, код Пљеваља. Саслуживали су архијерејски намесник пљеваљски протојереј-ставрофор Саша Јањић, протојереј-ставрофор Огњен Перковић и протођакон Иван Савић.

Честитајући учешће у Божанској Литургији настојатељици манастира игуманији Епистими, њеном сестринству, као и свим присутним верницима, у пастирској беседи Епископ Атанасије је, између осталог, рекао: – На крају Божанске Литургије, у завршној молитви, поменусмо и анђеле и апостоле, светитеље, учитеље, ученике, исповеднике, хероје, јунаке вере, све оне бистрог и јасног духовног погледа и виђења. Све смо поменули јер смо сви ми део њихове заједнице, јер су нас удостојили да приступимо, уласком у овај свети храм и учешћем у Божанској Литургији.

– Јако је важно обнављати тај духовни поглед, духовно виђење, духовно искуство, обнављати свој православни свет, јер, они који желе да нас униште настоје најпре да нам сузе свет. А наш свет је јако широк, обухвата и земљу и Небеса, и прошлост, садашњост и будућност. Јер таква је наша вера. Она садржи сво животно искуство и доласком у свети храм и учешћем у Божанској Литургији ми највише доживљавамо ту ширину и ту пуноћу.

Преосвећени се потом осврнуо на речи прочитане из Светог Јеванђеља: – Христос је дошао да поново успостави заједништво између нас, Божијих створења, и Оца нашег Небеског. Јер, човек је у свом забораву, који је један од основних порока, отпао од Бога, заборавио на Оца Небеског. И све ово лоше што се нама, православним хришћанима, дешава је због губљења из памћења наше сигурне и чврсте прошлости. Зато нас Господ Христос подсећа да је наш свет много шири, подсећа нас на Царство Небеско, на небеске димензије нашег живота, небеске могућности, вечне могућности.

– Трагедија нас православних је у томе што најчешће нисмо свесни постојања тог Небеског блага о којем Господ говори и које Он намерава да нам да. И само то сазнање да то благо постоји већ је богатство за нас. Постали смо богати знањем, богати духом, сви који смо данас слушали Божанско Јеванђеље и читање из њега.

– Време је пред нама. Борићемо се за то Благо на Небу, и да то Благо поделимо са онима које волимо. А пре свега и нас прихватају они који нас воле, светитељи из рода нашега, из Цркве Христове, прихватају нас да будемо за њиховом Трпезом за којом смо и данас били, учествујући у Божанској Литургији, заједно са апостолима, светитељима, пророцима, рекао је Епископ Атанасије.

Игуманија Епистима са сестринством и пријатељима манастира припремила је трпезу љубави за све присутне.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку