Епископ Атанасије богослужио у Новој Вароши

У Недељу 4. по Духовима, 5. јула 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у храму Свете Тројице у Новој Вароши. Саслуживали су протојереј Никола Перковић, јереј Мишел Мемишевић и ђакон Иван Савић.

Говорећи о тренутном стању нашег народа као и свих људи Божијих Епископ Атанасије је рекао: – Наша Црква, наш народ, сав народ Божији на земљи, пролази непрестано кроз борбе, кроз тешка искушења. А сада, најизразитије искушење јесте управо напад те болести зване корона. Није једини вирус који напада, има их много, али то је вирус којег највише издвајају и помињу. Има их много старијих, и сви су смртоносни, а то су греси. Греси су вируси смртоносни. Најсмртоноснији вирус је отпадништво од Бога до којег долази због губитка љубави. Па онда, чим се отпада од Бога отпада се и од браће и сестара, од заједнице људске. Човек се све више и више ограђује у себе, и све се више испражњује и постаје сиромашнији животом, сиромашнији бићем, и на крају вене.

– Човек који се откида од Бога, од божанске заједнице, мења своју природу, све се у њему промени на смртоносан начин. Али наша Црква путује кроз све ове буре и олује, кроз сва ова искушења путује успешно, зато што је Господ у њој. И сада у овим борбама ми смо подстакнути да више него у обичним приликама се осврћемо на оно што је најживље, најбоље, најјаче у нама. А шта је то? То ми сазнајемо на Божанској Литургији, причешћујући се самим Животом, Живим Богом.

– Бог је свемогућ. Он може исцелити цео свет од било које болести, а камо ли од ових вируса, без обзира како се зову. Али увек лебди пред нама оно што је речено оном капетану, из данас прочитаног Јеванђелског одељка: Иди, и како си веровао нека ти буде. Дакле, од нас зависи како ће Господ реаговати, како ће се Он укључити, када, колико. Јасно је да увек треба да имамо ове речи пред собом, и да су оне пресудне у овом нашем односу према било којем искушењу, страдању, бури, олуји, земљотресу, пожару, према болести. Наш однос према Богу. Да настојимо да Бога укључимо, да Он делује. Бог жели да ми будемо свесни Њега, Његовог присуства и да будемо Његови сарадници, нагласио је Епископ Атанасије.

Након Божанске Литургије Епископ Атанасије је у храму поздравио и благословио ходочаснике који су се пешке упутили на Свету Гору у знак подршке браћи у Црној Гори.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку