Епископ Атанасије богослужио у Пљевљима

Његово Преосвештенство Епископ милешевски господин Атанасије предстојао је у недељу трећу по Васкрсу посвећену женама мироносица, 16. маја 2021. године, литургијским сабрањем у храму Преподобне мати Параскеве – Свете Петке у Пљевљима. Саслуживали су протојереји-ставрофори Боривоје Пантић и Дарко Јовић и протођакон Иван Савић.

На крају свете службе Епископ Атанасије је, уз радосни Васкршњи поздрав Христос васкрсе, беседио сабраном верном народу: – Живимо у радости Васкрсења Христовог. У радости коју имамо од Њега, Господа Победитеља, од Онога који брине о нама, који нас воли и који нас никада не оставља саме него нам даје оно што је Његово. Даје нам управо ту победу над грехом, над смрћу. Себе самога Он нам даје и позива нас да учествујемо у оном што је Његово, у Његовим добрима, у Његовој победи, у Његовој радости, у Његовом животу. Тражи се од нас само да будемо отворени за Њега и да прихватимо оно што нам Он даје.

– Сви ми, у свим временима, осећамо ту Његову победу над смрћу, бивамо обасјани Његовом светлошћу и утешени у свима нашим жалостима, утешени Њиме. Ова Недеља Мироносица нам поручује да будемо отворени за ту стварност у коју нас Господ уводи, стварност Његовог Васкрсења и нове Победе, стварност Новога Живота. Да будемо увек отворени и Богу доступни. Да будемо доступни у срцима својим. Да дозволимо да Бог и даље побеђује. Господ жели да све обасја својом светлошћу. Зато треба да се отворимо, да му дозволимо да уђе у наша срца.

– Људи који воле грех се затварају према Богу, отклањају се од Њега, не осећају да им је Он потребан и на тај начин сами себе осуђују на увенуће, на тугу, жалост, на пропаст, на смрт. Чак и ако смо велики грешници довољно је да се отворимо Богу и завапимо као некада цар Давид: Срце ми чисто саздај Боже. Дај ми радост Спасења Твога. Свачије срце које се отвори може се испунити тим Новим Животом.

– Различито људе дотиче та Божанска победа и Божанска светлост, а ако постоји неко мерило онда би се могло рећи према мери наше отворености према Богу. Они који највише љубе Бога, они су највише према Њему отворени и онда њихову душу најјаче и греје то Божанско сунце, истакао је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку