Епископ Атанасије: Чувајмо се лажних учитеља

У недељу пред Празник Воздвижења Часног Крста, 25. септембра 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанствену Литургију у храму Васкрсења Христовог у Прибоју.

Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, старешина Васкрсењског храма протојереј Спасоја Вујанић, парох бањски јереј Ненад Тешић, секретар Епархије милешевске јереј Горан Крстић и протођакон Иван Савић.

У пастирској беседи, Владика је посебно нагласио да је Господ упозорио све нас да ће сатана настојати опет да одвоји народ од Њега, да лови, да подучи своје слуге да обмањују и заводе: – Речено је да ће сатана деловати као што делују вуци у стаду оваца, да ће им дати да се облаче у јагњеће рухо, да се претварају да су они Христови. Али они који се подвизавају разумом, успеће да препознају ко је ко и шта је шта, успеће да се одрже у заједници Христовој и да се не дају уграбити у вучје чељусти. Господ је дао да се држимо Његове заједнице, Његове Цркве која се сабере као и данас у овоме светоме храму око свог Епископа и свештеника, држећи се свих епископа наше Свете Цркве од апостола до данас. Наш предводитељ је увек Господ Исус Христос.

– И он је оспособио своје апостоле да воде Његовим путем. Он је дао у свакоме роду људскоме да може да буде део те опште Његове заједнице. Ми се те опште заједнице држимо преко Светог Саве и знамо да је Свети Сава послао учитеље и да се држи та заједница учитељска стално и да је она јединствено стадо Христово, и да могу проповедати реч Христову само они оверени од те Христове заједнице. И благослов учења и вршења Светих тајни имају они који су благословени преко Светог Саве, од других епископа до дана данашњега.

– Али морам признати да оно што мене највише поражава јесте наивност нашег народа српског, успаваног. Да поред свих светитеља и светлих примера које имамо опет пристају да буду заведени неким чаробњацима који знају само да глуме, у јагњећој кожи зли вуци. Појава секташтва је оно што говори о нашем неуспелом војевању за живот вечни. Браћо и сестре, кратко речено, слушајте само благословене и умне од Бога одређене предводитеље. Оне који су на светосавском путу и који воде у живот вечни. Наша Српска Православна Црква има пуноћу, њој ништа не недостаје. Она има пуноћу благодати, пуноћу свих способности учења спасења и нема потребе ићи за лажним учитељима, за преварантима, нагласио је Владика.

Након свете службе братство храма уприличио је трпезу љубави.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку