Епископ Атанасије: Да праштамо и да нама буде опроштено

Сиропусне недеље, 6. марта 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у параклису Свете Касијане манастира Милешеве. Саслуживали су протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић.

Уводећи присутне у предстојећи Велики пост Епископ Атанасије је рекао: – Улазимо у дане Великог поста. Велики пут је пред нама, пут подвига. Пост је својствен хришћанском животу али пред нама стоји Часни пост, посебан пост који је усмерен ка Васкрсу. Он треба да нас доведе до највећег хришћанског празника Васкрса, да Васкрсење Христово прославимо на најдубљи, најшири и најсвеобухватнији начин, тако да и ми будемо учесници Христове победе над смрћу, над ђаволом, над сваким злом и пропадљивошћу.

– Пост треба да буде спојен са молитвом, са радом и са читањем Светога Писма и друге корисне литературе, Житија Светих, историје Цркве. Иако се посту даје тако узвишено место, заједно са молитвом и радом у хришћанском животу, данас је читање из Светог Писма нагласило још нешто више од поста, од чега нам зависи наше вечно спасење, а то је праштање. Ми сви можемо помоћи једни другима и то тако једноставно, на тако лак начин, тако што им нећемо урачунавати ако и нешто погреше према нама, него им праштати. Нећемо бележити туђе грехе према нама. Ако будемо праштали другима онда ће и Отац наш Небески опростити и нама сагрешења наша.

– Имајмо у виду ово што смо данас слушали, прочитано из Јеванђеља: И да праштамо и да нама буде опроштено. Нека нам Господ да снаге и да праштамо и да прихватамо опроштај од других. Нека нас Господ оспособи за све што је добро у току овога поста. И да у току овог поста постанемо обновљени духом и телом, обновљеног здравља и свих духовних сила, нагласио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку