Епископ Атанасије: Дарови исцељивања постоје само у Цркви где је благодат Божија увек присутна

У понедељак 14. новембра 2022. године у манастиру Светих Козме и Дамјана на Воденој Пољани прослављена је храмовна слава.

Тим поводом Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију уз саслужење протојереја Николе Перковића, настојатеља манастира Светог Николаја у Прибојској Бањи јеромонаха Јована и протођакона Ивана Савића.

Честитајући празник настојатељу манастира јеромонаху Матеју и присутном верном народу Преосвећени је подсетио на речи Светог Писма прочитане на данашњој Божанској Литургији: – Слушасмо данас из Јеванђеља како је Господ Христос снабдео Своју Цркву сваком пуноћом, дао јој све оно што јој је потребно за живот, не само вечни, него и за ход кроз време, за постојање у овом свету, без обзира какав је он. Црква има ту способност и ту пуноћу да у њему опстаје, живи, да траје, да се наставља, да остварује своје дело живота, да оживотворава.

– Господ је сазвао своје апостоле, и пре слања на дело проповеди, снабдео их свиме оним што је потребно. Дао им је своје моћи, своје знање, своју благодат. Оспособио их да лече и оживљавају, да васкрсавају мртве и да незналице приводе к знању, да им дају познање истине. Апостоли, како су ходили и проповедали, они су користили те дарове добијене од Господа, и тај дар је настављен, тај дар је увек присутан у Цркви. Али, само у Цркви. Јер, ти дарови нису дати појединцима ради њих, да они њима располажу. Ти дарови су дати Цркви. И баш захваљујући томе што је дато Цркви то је присутно и данас.

– Господ је дао и те чудотворне лекаре Козму и Дамјана, да они, као што су те дарове бесплатно добили, бесплатно их и дају. Господ наш је Љубав. Он нас непрестано љуби и воли, и као децу своју, Он, Пастир Добри, надгледа нас и види шта коме недостаје. Имајте поверења у Господа и од Њега тражите, јер Он, и жели нам помоћи и има чиме помоћи.

– Бог је дао пуноћу дарова Својој Цркви. Али Он тражи од нас да и ми у Цркву уносимо. Бог раздаје своја добра нама, али је ипак потребно и уздарје. Јер, то је порука љубави. Ако Господа волимо требамо и уздарје дати. Поред покајања, суза и молитве, ми му дајемо и ово што принесосмо данас, овај колач и ово жито. Бог даје пуноћу а ми му узвраћамо са оним што имамо, молећи се Њему да прими то наше уздарје, истакао је Епископ Атанасије.

Настојатељ манастира Светих Козме и Дамјана јеромонах Матеј, са својим монашким братством и са пријатељима ове светиње, верним народом који ову светињу често посећује и помаже, приредио је и заједничку трпезу љубави за све присутне, па је у манастирској трпезарији продужено евхаристијско сабрање у славу Бога а у част Светих чудотвораца Козме и Дамјана.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку