Епископ Атанасије: Господ је присутан у сваком моменту нашег живота

На дан када наша Света Српска Православна Црква молитвено прославља Сабор Светог Архангела Гаврила, у суботу 8. априла 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Светоархангелском манастиру у Куманици између Бродарева и Бијелог Поља.

Саслуживали су настојатељ манастира Куманица архимандрит Николај, свештеник у пензији из Ужица протојереј-ставрофор Жарко Барац, настојатељ манастира Успења Пресвете Богородице из Сељана код Пријепоља игуман Петар и протођакон Иван Савић.

Мали храм манастира Куманица није био довољан да прими сав верни народ који је дошао да учествује у Евхаристијском сабрању те су многи из спољне припрате, која још увек није обновљена активно пратили Божанску Литургију.

Након заамвоне молитве освештани су славски дарови и преломљен славски колач у част Светог Архангела Гаврила, које је припремио настојатељ манастира архимандрит Николај са својом монашком обитељи и бројним пријатељима Куманице.

По отпусту Преосвећени је, у пастирској беседи, поучио верни народ: – Учинити себе присутним, примећеним, виђеним, то је логика овога света, али то је логика и данашњег празника, суштина данашњег празника. Људи овога света настоје да учине себе примећенима, виђенима, чинећи себе тиме моћним факторима овога света и живота. Али то је и Божија логика, учинити себе виђеним, примећеним. Фактори овога света кроз то и владају, кроз то што учине себе виђенима и моћнима. А Господ наш, данас се томе уверавамо, је исто тако присутна, али не пасивно него веома активно, као најјачи чинилац живота у овом свету. Као најмоћнији и најодлучујући фактор живота овога света.

Владика је присутне подсетио на неколико најважнијих момената из данас прочитаног одељка из Светог Јеванђеља: – Нарочито је важно да се подсетимо управо на то какао је Господ присутан у сваком моменту нашег живота, у свакој ситуацији живота кроз коју ми пролазимо.

– Господ наш примећује баш свакога у овом свету, и оне слабе, незнатне, презрене од свих. Он је, речено је то у Јеванђељу, и дошао у овај свет због грешних, слабих, немоћних, и то показује својим понашањем.

– Господ наш жели да буде виђен, примећен, у овом свету. Не због тога да бисмо ми Њега славили, величали, јер, Он је Господ, Њему ми не можемо ништа додати, Његовој слави и величини. Али Он жели да буде виђен ради нас. Да ми знамо да је Он заиста присутан у сваком моменту нашег живота, да нас никад не оставља и да је Он неопходан у нашем животу.

– Он је дошао да преобрази, преуреди, наш живот, тако да можемо вечно живети, а не пролазним и трулежним животом који умире. Јер. живот којим ми живимо је трули живот. Зар се не умире, зар се не болује, зар не постоје ти вируси који нагризају човека и прекидају његов живот. Господ наш хоће да нас преобрази, да уреди наш живот тако да он буде здрав и вечан, свети живот. А да би све то постигао први је корак да призове нашу пажњу, да учини себе присутним, примећеним.

– Господ наш даје нам до знања да никад не треба одустајати од борбе за живот. Али само верујући у Господа Христа, који је Господар живота и који може и мртве и болесне дозивати.

– Суштина данашњег празновања јесте у томе да и ми приметимо Господа Христа, да га добро сагледамо, да се с Њиме упознамо, и да будемо уверени и да нам је Он неопходан и да нам је Он довољан да постигнемо све за шта се вреди борити у овоме животу, нагласио је Епископ Атанасије.

Након Божанске Литургије Преосвећени је у порти накратко поздравио и поразговарао са сабраним народом Божијим, а затим су сви прешли у манастирску трпезарију где је приређена славска трпеза љубави.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку