Епископ Атанасије: Господ наш од нас тражи да будемо потпуно Његови

У недељу по Воздвижењу, 4. октобра 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог Николаја Српског у Коловрату код Пријепоља. Саслуживали су јереј Горан Крстић и ђакон Иван Савић.

Тумачећи одељак из Светог Јеванђеља који је прочитан на данашњој Божанској служби Епископ Атанасије је између осталог рекао: – Речи које је изговорила жена Хананејка, о којој слушасмо у данашњем Јеванђељу и ми треба добро да запамтимо. То су две речи: Господе смилуј се и Господе помози. И када је Господ потпуно искушао њену веру, не ради Себе, јер Он њену веру види, него ради оних около Њега, да би се они уверили, Он се онда осврће њој и каже: О, жено, велика је вера твоја! Нека ти буде по твојој вери. И како је то рекао одмах је оздравила њена кћер. Господ је тај коме се треба обраћати. Јер Господ наш и хоће да обрати пажњу на нас и може помоћи. Он је тај коме се треба увек обраћати.

– Сваки наш дан треба да почињемо речима ове жене Хананејке. Наши стари су у неким ранијим временима увек тако радили пре него почињу било који посао. Прекрсте се и кажу Боже помози. И кад год смо у неком теснацу живота, у некој невољи, коме другом да се обраћамо него нашем најближем, најискренијем пријатељу, најумнијем и најмоћнијем пријатељу, а то је Господ Бог.

– Господ наш тражи да будемо потпуно Његови, без имало задршке. Тек онда ће нам живот бити осигуран када се потпуно Њему предамо, Господу, и своју команду живота дамо Њему, да Он буде командант, заповедник, водитељ и уредитељ нашег живота. Тек онда ћемо беспрекорно ићи правим путем, нагласио је Епископ Атанасије.

Након Божанске Литургије, Епископ Атанасије је са старешином храма, јерејем Небојшом Јовановићем и члановима Црквеног одбора обишао градилиште у црквеној порти која се уређује и заокружује. Његови домаћини су упознали Епископа Атанасија са током радова и плановима за будуће довршење започетих богоугодних послова. Након завршетка свега планираног храм ће представљати једну складну заокружену целину са свим потребним објектима за дивно функционисање на духовну корист свима који у њега буду свраћали и свим парохијанима коловратске парохије, на понос Цркве и на славу Божију.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку