Епископ Атанасије: Господ нас оспособљава да живимо бесмртним животом

У Недељу шесту – Слепога, 9. јуна 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Куманица. Саслуживали су настојатељ манастира Куманица архимандрит Николај, јеромонах Јован и протођакон Иван Савић.

Подсећајући сабрани верни народ на данас прочитане делове из Светог Писма Епископ Атанасије је рекао: – Оба текста која смо данас чули, и из Јеванђеља и из Дела светих апостола, упућују на наше време и на живот свакога од нас, тако директно. И баш зато што тако директно упућују и имају смисла, имају значење, имају моћ, а ми то јако ретко примећујемо, те текстове читамо опет и опет, не би ли дао Бог да то сиђе у нашу свест.

– Господ наш је једини Спаситељ света. Он је једини који је моћан да овај свет поправи, да размакне наше непријатеље, болест, смрт, демоне. Он мора себе увек да обелодањује, не бисмо ли Га приметили као таквога.

– Господ наш нас оспособљава, мењајући нас и упућујући нас на прави начин живљења. Он нас оспособљава да живимо животом који је од Њега, који је живот бесмртни, на вечно трајање и то у радости блаженства, у заједници вере и љубави.

Владика је укратко подсетио на догађај који је описан у данас прочитаном одељку из Јеванђеља, па потом наставио: – Господ нам показује шта је најбитније. Видети човека, помоћи му у свако доба дана и ноћи, ако можемо. Погрешан начин живота квари овај свет, и човека појединачно, уводи у њега поремећај. Али, човеково приближавање Богу поправља то стање.

– Христос посведочава да Бог неће слушати грешну вољу оних који погрешно планирају или мисле, него онога ко се Богу приближи у свом размишљању, у својој доброти, у својој љубави у својој замисли. И онда тај постаје Божији пријатељ, Божији сарадник, њега ће Он послушати. Човек који погрешно живи може покварити своје биће, свој живот, а онај који се Богу приближи може то поправити.

– Овај свет ћемо видети реално тек онда када се покајемо и приближимо Христу, обратимо се Њему. Ко год је далеко од Њега, окренут у другу страну, он је слепац. Ми имамо све дато у Господу Христу, и прави пут, и моћ, и Васкрсење, и живот вечни. Зато је Господ из далека времена дошао у овај век, да виде они који не виде, као и онај Слепац, који телесним очима није видео али је прогледао јер је поверовао у Христа, закључио је на крају Епископ Атанасије, благосиљајући све присутне, учеснике Божанске Литургије.

Настојатељ манастира Куманица, архимандрит Николај са својом монашком обитељи и пријатељима манастира, припремио је у манастирској трпезарији трпезу љубави.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку