Епископ Атанасије: Када имамо потпуно поверење у Бога нико нам не може наудити

Осамнаесте недеље по Духовима, 16. октобра 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Сјеници. Саслуживали су парох сјенички протојереј-ставрофор Душан Михајиловић и протођакон Иван Савић.

Након отпуста, честитајући присутнима на учешћу у Божанској Литургији, Преосвећени је рекао: – Реч Јеванђелска је духовна храна којом душа живи. Данас смо слушали о поверењу које влада између Господа Христа и Његових ученика. Поверење које ученици имају према Господу Христу превазилази људска очекивања. Оно, као такво, је дејствено и надилази обичне односе живота и просечне могућности људске снаге.

– У одељку Светог Јеванђеља, данас прочитаном, Господ наш тражи од својих ученика да после ноћи проведене у неуспешном риболову поново забаце своје мреже и лове. Апостоли се жале да је риболов био неуспешан али на реч Господњу учиниће то. И догодило се чудо. Јер, толико је било уловљене рибе да су се лађе потапале и требала им је додатна помоћ.

– Овде је реч о поверењу које требамо ми да имамо према Богу. Кад нам Бог нешто обећава Он је кадар и вољан то и учинити. Бог није непоуздан као што смо ми непоуздани. Бог може, и хоће, и испуњава своја обећања. Само је потребно да ми према њему имамо однос поверења. Кад Бог од нас тражи да нешто учинимо онда треба то да чинимо са поверењем, као што су и Апостоли са поверењем померили лађу и поново забацили мреже. И испуњава се Божије обећање.

– Апостоли су имали толико поверење у Господа нашега Исуса Христа да су, на крају, оставили све своје послове и све своје земаљске везе и безрезервно пошли за Њим, спремни све поднети за Њега, да би Његову науку ширили, речи о Царству Небескоме, да би све упознали са Спаситељем.

– Осим Апостола кроз читаву историју Цркве имамо верне следбенике Христове који су тако показали пуно поверење према Њему а Господ је испуњавао њихове речи, јер, то је био узајамни однос поверења између Бога и њих.

– Посебно у временима страдања важно је да се подсетимо на овај одељак из Јеванђеља. Када су велике тешкоће у нашем личном или породичном животу, у нашем народу и у свету, да не изгубимо поверење у Господа и Његова обећања. У временима страдања све вредности бивају на провери. Ако останемо чврсти у вери, ослањајући се на Христову науку, Христову реч, онда нам нико не може наудити.

– Са Христом смо најсигурнији, јер, Он је васкрсао из мртвих, Он је победитељ смрти. Са Њим се не губи, са Њим се бива успешан и победитељ. Нека Јеванђелска наука буде наша постојана, трајна, духовна храна, упутио је Епископ Атанасије присутне и све нас.

Владика је након Литургије, са протојерејем-ставрофором Душаном Михајиловићем обишао градилиште у селу Гоње, надомак Сјенице, где је у току изградња храма који ће бити посвећен празнику Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског. Ту их је сачекао г. Горан Брајовић, председник грађевинског одбора и овом приликом упознао Епископа са тренутним стањем радова. Преосвећени је, након што су обишли цело градилиште и сагледали све урађено, исказао своје задовољство током радова, благословио даљи наставак и захвалио свима који се труде да нови храм буде што пре завршен и предат Цркви Христовој и верном народу Гоња на употребу.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку