Епископ Атанасије: Манастир Раковица је један од извора Воде Живе

У Недељу пету по Васкрсу – Самарјанке, 30. маја 2021. године, Божанску Литургију у Светоархангелској обитељи у Раковици служили су Преосвећена господа епископи милешевски Атанасије и буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, у молитвеном присуству новоизабраног Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија.

Саслуживали су протојереји-ставрофори Ђорђе Трајковић и Обрен Јовановић, протојереј Симо Кличковић, јереј Михаило Вукчевић, протођакон Иван Савић и ђакон Горан Нухановић.

Верном народу се у беседи најпре обратио Преосвећени Епископ Атанасије појаснивши ближе о данашњем дану и празнику који се обележава: – Пошто је Господ васкрсао Он жели да обелодани своју победу, да обелодани Своје дарове које нам је донео кроз ту Своју победу, а то је победа над смрћу, и жели да са нама подели управо ту радост победе и да нас учини победоносцима, над смрћу, над грехом и над свим оним што ка смрти управља и вуче и у смрт увлачи. Црква жели да све народе упозна са Христом Васкрслим и са свим тим даровима, да би род људски у свима тим даровима учествовао. И зато су ове недеље после Пасхе тако распоређене да би смо ми, читајући Свето Јеванђеље које о Христу говори, боље се са Њиме, Победоносцем, упознали и да би смо заволели те Његове дарове и њима живели.

– Господ хоће кроз ово све нас да упозна шта Он то даје. Он даје Живу Воду, Он даје благодат, Он даје Живот Вечни. Он даје моћ над болестима, моћ над смрћу, моћ над грехом, и Он уводи у Царство Небеско, у вечно здравље и вечно блаженство Царства Небеског.

– Ево, и ми смо дошли на ово свето место где је присутна та Вода Жива коју Господ Христос Васкрсли даје. Она је у Његовим верним следбеницима, служитељима, ученицима Његовим, и Господ је удостојио нас да дођемо на ово свето место где је Васкрсли Господ Христос дао да такође извире та, од Њега дата Вода Жива, присутна у Његовим угодницима.

Преосвећени је потом замолио Епископа Кирила и новоизабраног Митрополита Јоаникија да се и они обрате присутнима.

Епископ Кирило је пренео поздраве верног народа Јужне Америке: – Налазимо се поред бунара из кога истиче Вода Жива, то је свакако овај свети манастир а и гроб нашег блаженопочившег Патријарха Павла. Господ је обећао својим ученицима да ће и они који га буду слушали чинити чуда, и већа чуда од оних које је Он чинио. Наша Света Црква је, ево већ десет година, отворила мисију у Јужној Америци. Тамо има наших људи, али не тако много као у другим крајевима света. Они су одавно изашли из наше културе и традиције али је остало сећање, посебно на име Светог Саве, Светог Василија Острошког, које они носе у својим срцима и својим душама, и ето, тај вапај њихов Свети чују, па су они тако надахнули нашег блаженопочившег Митрополита Амфилохија да покрене озбиљније ту мисију.

– Ми се тамо старамо, у нашим скромним условима и могућностима, да прослављамо Васкрсење Христа Бога и све наше друге празнике. У нашој Цркви имамо не само људе нашег порекла него и других, домородаца, Аргентинаца, Екваторијанаца, Бразилаца и других, тако да је то једна новина у нашој Цркви. А и сам Господ је тако и заповедио да проповед Јеванђелска буде за све, за спасење свих народа на овој земљи.

Речи Живота верном народу  произнео је и новоизабрани Митрополит црногорско-приморски Јоаникије: – Видимо, из данас прочитаног Јеванђеља, да је Самарјанка, после сусрета са Васкрслим Христом, постала нови човек, јер је појава Христова и Његова реч, и Његово присуство, одагнало из њене главе сваку недоумицу и сваку сумњу. Господ Исус Христос је својом речју њу потпуно просветлио Светом Вером и она је касније постала проповедник речи Божије и пострадала је као мученица Фотина. Сваки сусрет са Господом нас препорађа, обнавља, од нас чини нове људе, очишћује нас и међусобно нас сједињује.

– Оно што је најважније, а што се догађа на Светој Литургији, јесте невидљиви силазак Светог Духа на Свете дарове. И то никаква техника не може да региструје, и хвала Богу што не може, јер, да може то би људи оскрнавили. А Бог тако налази начина да допре до човековог срца да то не може нико да спречи, ако је то срце отворено за Господа, макар било и грешно и нечисто. Ако човек истински тражи Господа он ће га и наћи.

– Просто не можемо да замислимо, ни до сада а ни у будуће, наш народ без Цркве. Једино кроз Цркву ми разумемо и сами себе и нашу историју и нашу културу и нашу традицију. И нашу прошлост и нашу садашњост и нашу будућност. Зато никад не треба да се бојимо. Много је важно и да будемо одважни, прави хришћани, јер, тамо где је Божија Љубав тамо нема страха, поучио је верне Митрополит Јоаникије.

Након Божанске службе, Митрополит и епископи су се поклонили гробу блаженопочившег Патријарха Павла а потом прешли у манастирску гостопримницу где је приређена заједничка трпеза љубави.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Беседу Епископа Кирила можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Беседу Митрополита Јоаникија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку