Епископ Атанасије: Најважније је да останемо ученици Христови – хришћани

Двадесете недеље по Духовима – Светих отаца Седмог Васељенског Сабора, 22. октобра 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су протојереј-ставрофор Никола Перковић и протођакон Иван Савић. Милешевске монахиње, са игуманијом Аквилином, одговарале су на прозбе и јектеније.

Поучавајући сабрани верни народ, Преосвећени Епископ Атанасије се, у пастирској беседи, осврнуо на тренутно стање ствари у свету, а све у светлу данас прочитаног одељка из Светог Јеванђеља: – Овај свет пролази кроз велика искушења и велика страдања и показује се, све више и више, да би било веома погубно ако би Бог овај свет потпуно препустио људима да они сами управљају њиме. Свет би онда потпуно утонуо у пакао, у ништавило.

– Оно на чему су се људи највише трудили, у свима временима, то нам историја сведочи, јесте да изумеју средства убијања, усмрћивања. Људи убијају једни друге. А Господ наш Христос, послан од Оца Небеског, дошао је да чини нешто скроз другачије. Он је дошао да спасе свет, да му дâ Живот.

– Ми смо ученици Христови, ученици и наследници Онога који дође да спасе свет. Он зове, призива, ми смо се одазвали. Ученици смо Христови по искуству, по доживљају, сваки пут кад отворимо Јеванђеље, када се саберемо овако, као Христови, на Литургији у храмовима Његовим. И данас смо обновили то искуство, тај доживљај, ученика Христових, кроз оно што смо читали у Светом Јеванђељу, кроз запис доживљаја, који нам је оставио онај који је доживео, очима својим гледао и записао.

– Господ Христос је дошао у свет да успостави такав поредак по којем се може живети, поредак живота, такво уређење. А људи, ако би били препуштени сами себи, ова земља би постала празна. Све је у поретку, у правилима поретка. Много пута у историји многи су мудраци долазили и говорили да ће успоставити нови светски поредак. Па онда пропишу нека правила, али, по свима тим њиховим новим правилима се умире, ни један тај правилник не може дати вечити живот. И не само вечни живот, него се не може ни продужити живот на земљи. Зато што су то погрешна уређења и несавршена правила. Господ наш даје савршена правила. То су правила љубави, доброте и вере у Бога.

– Смрт се дрзнула да нападне и самог Начелника живота, Господа Христа, кроз људе, слуге смрти. Господ је добровољно ушао и у смрт и у гроб да би изнутра поразио тог непријатеља, и устао жив, и саваскрсао са собом оне који верују у Њега.

– У ово време најважније је да ми останемо они који јесмо, а то је – ученици Христови, хришћани. Јер, на тај начин имаћемо искуство Живота, искуство победе над смрћу, истрајност, непобедивост. Бивајући хришћани, Христови ученици по искуству, бићемо грађани Царства Његовога, Царства Вечнога.

– Хришћани непрестано иду у тај поход против смрти, против свих дефеката живота, држећи се истих оних правила, истог оног начина живота, који су видели код Христа, љубави, правде, пожртвовања, знајући да они који су са Христом јесу јачи од смрти, поучио је сабрани верни народ Епископ Атанасије, препоручујући свима што чешће читање Светог Јеванђеља.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку