Епископ Атанасије: Нема препрека за онога ко жели да се обрати Христу

У ридесет трећу недељу по Духовима, 6. фебруара 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у параклису Свете Касијане манастира Милешеве. Саслуживали су протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић а милешевске монахиње, предвођене игуманијом Аквилином, улепшале су Литургијско сабрање складним појањем.

У својој поуци, коју је изрекао присутнима након Литургије, Епископ Атанасије је, између осталог, рекао: – Не треба излазити из овог храма а да не понесемо са собом ону мудрост коју смо данас добили, или могли добити, слушајући Свето Јеванђеље, океан мудрости, океан живота. Потребна су понављања и подсећања на оно од чега имамо користи, што може бити подстицајно за нас, за добар живот и пропутнину у Вечни Живот.

– Оно на шта се треба увек подсећати је љубав Божија, љубав Христова, ум Христов и начин како се приступа Њему. Људи често погрешно разумеју Господа Христа, а пред нама је неопходно да се запитамо колико Га ми познајемо, колико познајемо Христа. Реч Христову често изговарамо, па и у молитви, обраћајући се Њему, али, не питајући се често да ли идемо у истом правцу, да ли исто разумемо, исто схватамо, оно што нам Он говори.

– Оно што смо данас прочитали из Светог Писма говори нам о томе како нема препрека за онога који жели видети Христа, сусрести се са Њиме, разговарати са Њиме. Нема препрека ни за тог човека који жели да се обрати Христу нити има препрека за Христа да примети таквог човека и да услиши његову жељу.

– Ни једна мисао не може да се сакрије од Бога, ни један импулс срца. Није Богу непознат ни један покрет душе, све види, и свему људском жели оздрављење, жели спасење сваког човека, и оних које ми често не примећујемо, или, ако приметимо презиремо, потцењујемо. За Њега нема граница. Он обраћа пажњу на свакога, болесног, немоћног, одузетог, грешника сваке врсте. Сви Њему приступају, свима пружа реч, пажњу, све Он може да исцели, да усправи, да поравна, да усмери ка Царству Небеском и Животу Вечном.

– Преиспитајмо себе, огледајмо себе у данас представљеном догађају, и да се обратимо Господу нашем, пре свега да поправи и исцели наш ум, наша схватања, да исцели наше срце, нашу вољу, и да своје срце раширимо да у њему има места за све. Као што је Господ широк у својој љубави да будемо тако и ми. Све нам зависи од тога колико смо блиски Христу. А да бисмо постали потпуно блиски треба да Га упознамо, пре свега у Његовој науци, у ономе што нам Он говори, у ономе што Он чини. А пошто нас Господ воли наћи ће начина да се са Њим тако присно сусретнемо, појаснио је Епископ Атанасије присутнима.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку