Епископ Атанасије: Непојмљиво је да се хришћани међусобно мрзе

У недељу 20. септембра 2020. године Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у Саборном храму Светог Василија Острошког Чудотворца у Пријепољу. Саслуживали су протојереј Бранислав Стојановић, јереј Горан Крстић и ђакон Иван Савић.

Указујући присутнима на важност учествовања у божанским службама у храмовима а нарочито учешћа у Божанским Литургијама Епископ Атанасије је рекао: – На свакој Литургији ми постајемо јачи. А постајемо јачи и у знању и у уму своме. Ево данас слушасмо речи Господње и нахранисмо се њима и ојачасмо њима. А Господ наш рече да се не чудимо ако нас буде мрзео свет и ако нас одбаци свет. Јер ако су Мене мрзели и вас ће мрзети, ако су Мене одбацили и вас ће, ако су Мене гонили и вас ће. Ми смо позвани да потпуно идемо Христовим путем у свему. Све што је задесило Господа да то буде и наше. Не само да се не плашимо тога кад слушамо о Његовим страдањима него треба да будемо радосни, јер се кроз та страдања испуњавамо Њиме, Господом нашим и Његовим животом.

– Које је то свеоружје Божије, о коме говори Господ у Јеванђељу? Вера у Господа, повезаност са Њиме, близина с Њим, љубав, толика блискост да се та блискост може и љубављу звати. Ти си онај који верује у Бога, који је са Богом повезан, који је због тога јак, који у себи због тога има живот, испуњен је животом вечним, онај који због тога може чинити добра дела, који може волети, који може да се радује животу, који може да се радује и туђем успеху. Све су то провере колико смо јаки, живи. Да ли се можемо радовати сваком добру где се год добро појави. Јер добро је од Бога и ми се радујемо добру.

– Све смо примили као Његове дарове. И то што имаш око па видиш, и ухо па можеш чути, што имаш младост, што можеш да се крећеш, то су од Бога дарови. А како ћемо их искористити, то је Бог дао нама да ми сами одлучимо. Свако ће се овде запитати како смо те Божије дарове искористили, прихватили, да ли уопште јесмо. Треба их прихватити, и то с љубављу, потребно је и волети Божије дарове, и просто, Бога волети.

– Можемо јасно сагледати колико је апсурдно и непојмљиво да хришћани који су повезани једним крвотоком, да отпадају један од другога, да се удаљују један од другога, да мрзе један другога, да раде један против другога. То је једноставно немогуће ако нас заиста исти крвоток вере и љубави и живота у Христу повезује, ако смо сви спојени са Христом, нагласио је Епископ Атанасије присутнима.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку