Епископ Атанасије: Особине наше вере су јасно виђење и крепко хођење

У 36. недељу по Духовима, 11. фебруара 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу. Саслуживали су протојереј Бранислав Стојановић, протојереј Горан Крстић и протођакон Иван Савић. Хор Свети краљ Владислав одговарао је на прозбе и јектеније.

У пастирској беседи Преосвећени се осврнуо на данас прочитани одељак из Светог Писма рекавши притом: – Ми кроз овај живот идемо вером. Вером у Бога. И не само са вером, него њоме. Особине наше хришћанске вере нису да имамо страха пред животом, то је њој страно. Особине наше вере су јасноћа, јасно виђење, и крепко хођење. Томе нас учи наша Света Црква, целокупним својим искуством и учењем.

– Господ Христос, Савршени Учитељ, хтео је да ми видимо све аспекте живота. Да буду сви јасни, изложени пред нашим очима, и нарочито пред очима Његових ученика, којима је и наредио да науче цео свет.

– Жена Хананејка, у данас прочитаној причи из Јеванђеља, Христа признаје за Господа и исповеда да Он, ако хоће, може јој помоћи. Не може нико други осим Тебе Господе, као да каже она. У смирењу, које је она исказала, је највећа снага, највећа ширина. Али, смирење које проистиче из вере, спојене са Господом. Смирење које зна да је сва сила у Богу и од Бога.

– Господ је хтео да се сви они около Њега, и они који ће касније слушати, укључујући и нас који сада слушамо, да се сви наоружамо том особином вере која је непоништивост. Смирење, у љубави, која има силу непоништивости. Са таквом вером ми корачамо кроз живот и дан данас. Са таквом, чврстом и непоништивом, вером су нас довели наши преци до данашњих дана.

– И ми данас, који смо у храму Божијем, на Божанској Литургији, који смо учествовали за Трпезом Господњом, немојмо заборавити да смо кушали од тих мрвица Хране Божанске, са Божанске Трпезе, причешћујући се том најсветијом храном, од које се вечно живи, рекао је Епископ Атанасије.

Након Литургије приређена је трпеза љубави за све учеснике Евхаристијског сабрања.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку