Епископ Атанасије: Припремамо се за сусрет са Господом нашим Исусом Христом

На почетку Божићног поста, у недељу 28. новембра 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу. Саслуживали су протојереј Бранислав Стојановић, протонамесник Владо Лазић и протођакон Иван Савић. За певницом је на прозбе и јектеније одговарао епархијски хор Свети краљ Владислав.

На почетку Божанске Литургије Преосвећени је рукопроизвео вероучитеља Радана Драгутиновића у чин чтеца Саборног храма Светог Василија Острошког.

Честитајући свима почетак Божићног поста Епископ Атанасије је рекао: – Данас, ми хришћани православни, почињемо један нови подвиг хришћанског живота, а то је Божићни пост. Ново, веома значајно време је пред нама. Није било какав пост него је то Божићни пост. А то означава врсту поста, значај поста, важност поста, смисао поста. И сама реч Божићни говори о нашем усмерењу, усмерењу нашег живота, о перспективи нашег живота. Све је усмерено ка Божићу, ка доласку Господа Исуса Христа Сина Божијега у наше време, на наш простор. Говори се о доласку Сина Божијег у наше животе, у лични живот свакога од нас и свих нас заједно, наше заједнице. Долази Син Божији у нашу стварност, да живи са нама.

– Он је већ дошао, али ми, ево већ две хиљаде година, празнујемо Његов долазак и све више и више оприсутњујемо Господа Христа у нашем животу, у нашем времену, у нашој реалности. Ми то почињемо и обнављамо сваке године изнова, интензивније. Ми смо, када говоримо о Божићу, већ одлучили да и идућу годину отпочнемо да живимо са Господом Христом, да Он буде у центру нашег живота, у центру наше животне стварности, нашег размишљања, наших сагледавања, доживљавања и осећања, у начину решавања наших животних тешкоћа. Ми смо одлучили да ову стварност одмакнемо, размакнемо, и да направимо места за Господа, за Бога. Да поново шире и јаче отворимо хришћанску перспективу живота, да сагледамо шта нам то доноси Господ, шта је већ донео, које су наше могућности у животу са Њиме.

– Господ може да уведе ред, то је прво што треба да имамо на уму, чега треба да будемо свесни, нарочито у овом периоду, у овој нашој животној стварности. Бог може да уведе ред у наш живот, у наше време, у живот свакога појединачно од нас. Ако хоћемо да видимо како то Христос Син Божији заводи ред отворимо Јеванђеље поново и читајмо из њега. Господ заводи нормалан поредак у нашој стварности животној, у души сваког човека, и у телу људском заводи ред, одгони болести, заводи ред у међуљудске односе. Он је зато и дошао, да уведе ред, да поново уведе здраво стање.

– Господ Свемогући нас позива да будемо у том завођењу реда у нама и међу нама Његови сарадници. Не само да Он чини механички, једнострано, насилно, то завођење реда у нама и међу нама, то здраво стање, већ Он жели да у томе будемо Његови сарадници. И зато имамо овај пост који је пред нама, да ми добровољно прихватимо Његове заповести, Његов позив, да сами знамо вредновати ствари у животу, да знамо да је важније борити се за Царство Небеско, за Живот Вечни него ли отимати се за земаљско благостање, за земаљска добра која су варљива и која могу човека одвести странпутицом, да изгуби душу своју и Живот Вечни.

– Господ нам заповеда да и сами овладамо собом, да надвладамо оно што је приземно, дамо предност љубави, према Богу и ближњем. Господ нас позива да и ми љубимо ближње као што Он љуби нас, и као што је показао да нас љуби. Господ нас позива да надмоћамо свако зло, од свакога зала да будемо јачи.

– Он нам заповеда да љубимо и непријатеље своје, да благосиљамо оне који нас куну, да се молимо Богу за оне који нас мрзе и вређају. Они који су то постигли у свом животу, они су окусили једну безграничну слободу и постигли су радост живота, постигли су мир у души, њима припада цео свет. Јер, они љубе и пријатеље и непријатеље, они имају у себи мир Христов. Сва та блага можемо постићи у току овог предстојећег поста. А пост који се односи на храну је само спољашње, али неопходно, обележје и средство које нас подсећа да имамо циљ пред собом – сусрет са Господом нашим, и које нам омогућава да се за тај сусрет припремамо.

– Не знамо каква нас искушења чекају у наредној години, али, ако све то што нас чека, сусретнемо и будемо спремни да сусрећемо са Господом нашим, у светлости Његових заповести, свесни Његовог присуства, свесни чињенице да Он овај живот води са нама, и да је Он наш предводник и вођа и Светлост, онда ћемо све то лако спроводити и водити, и бићемо добитници, нагласио је на крају Епископ Атанасије и тиме охрабрио и укрепио присутне да истрају на спасоносном путу ка Господу и Спасу нашем Исусу Христу.

Након Божанске службе у храму Евхаристијско сабрање је настављено у парохијском дому за трпезом љубави коју је припремило свештеничко братство Саборног храма Светог Василија Острошког у Пријепољу.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку