Епископ Атанасије: Расуђивати на Јеванђелски начин и тако и одлучивати

Друге недеље Великог поста – Пачисте, 20. марта 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Свете Тројице у Новој Вароши.

Саслуживали су настојатељ манастира Светих Козме и Дамјана на Воденој Пољани јеромонах Матеј, парох нововарошки Мишел Мемишевић и протођакон Иван Савић.

У својој беседи верном народу нововарошког краја Преосвећени Епископ Атанасије је рекао: – Благодаримо Богу што нас је сабрао данас овде, на правом месту, у храму Своме, за Својом Трпезом, Трпезом Његовог Тела и Крви и Трпезом Његове Речи, Његове науке, Његове мудрости, коју смо данас слушали.

Владика је, потом, укратко подсетио на данас прочитани одељак из Светог Јеванђеља: – Слушали смо о томе како је Господ наш у Капернауму, као и на многим другим местима, проповедао, говорио, о Царству Небескоме, о Животу Вечноме, и показивао тај Живот Собом, и поправљао живот људски тако што је исцељивао и учио правом путу, просвећивао разум и срце људима.

– Читав свет данас пролази кроз велико искушење, кроз велика страдања. Потребна је највише људима оријентација, пре свега да могу читати да знају шта је шта и ко је ко. Потребно је поново да виде, да препознају, Пут, Истину и Живот, а ми знамо да је Господ наш Исус Христос и Пут и Истина и Живот, и Он је увек оријентација, Он је увек право место сабирања. Дакле, Живот је у Њему, спасење је у Њему. Јеванђељским расуђивањем лако ћемо се снаћи, лако ћемо видети и препознати шта је потребно чинити и како се одлучивати.

– У данашњем прочитаном одељку из Светог Јеванђеља битно је препознати, а човечанство то не чини успешно, шта је оно што је главни проблем, шта је оно од чега сва невоља долази, шта је то што оптерећује човека. А очигледно је да цело човечанство жели да се растерети, и зато се сви тискају око Христа не би ли их Он растеретио. Главни проблем је што ми не видимо шта је то што нас заиста оптерећује, шта је то од чега заиста долази невоља. Сва невоља јесте од греха, свих нас, и наших родитеља и прародитеља, и целог човечанства. Сви смо зависни једни од других. Ако један чини нешто добро онда ће од тога корист имати сви око њега, ако неко, не дај Боже, чини нешто лоше, сви ће имати штету од тога. Сви смо узајамно проткани, повезани. Из погрешака свих ове генерације и претходних генерација долазе невоље, долазе болести.

– Грех је погрешан начин живљења. Не живиш на здрав начин, то је грех, не живиш на спасоносан начин, не живиш на начин којим се улази у Вечност, у Царство Небеско, не живиш како живе грађани Царства Небескога, то је грех. Не живиш у доброти и љубави, ето, то је једноставно, скраћено речено грех, јер Бог жели да живимо у заједници, у љубави са Богом и једни са другима.

– Ако бисмо разделили, по читавом свету, и то у једнакој мери, сва материјална добра опет није ту решење, опет би се свет помутио ако не би имао ту солидарност, ту љубав братску и сестринску, једних према другима и љубав према Богу. Само је ту решење, у љубави према Богу и љубави међусобној коју треба да имамо као браћа и сестре. Тај мали исечак из Јеванђеља који смо данас слушали све нам објашњава. Потребно је здравље, али, оно долази након отклањања оне претходне аномалије која изазива болест, а то је грех, грехољубивост. То треба избацити и отворити се за доброту, за сијање Небеске Љубави у нашим душама, додао је Епископ Атанасије на крају, честитајући свима што су се данас сабрали у овом храму, за овом Трпезом Господњом.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку