Епископ Атанасије: Захвални смо Богу што је Српска Црква добила свог новог предводника

У Недељу о митару и фарисеју, прву припремну недељу пред Велики Часни пост, 21. фебруара 2021. године Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у параклису Преподобне Касијане манастира Милешеве.

Саслуживали су протојереј Никола Перковић и ђакон Иван Савић. Сестринство манастира предвођено игуманијом Аквилином одговарало је на прозбе и јектеније.

Божанска Литургија је увек прилика да Богу заблагодаримо на свим даровима које нам несебично дарује. Говорећи о томе Преосвећени Епископ је рекао: – И ми сви из Милешевске епархије одајемо захвалност Богу за употпуњење земаљске организације Цркве Српске. Јер, Српска Црква је на недавно одржаном Светом Архијерејском Сабору у Београду добила новога Патријарха, Његову Светост Патријарха Порфирија који предводи Српску Цркву Православну.

– Црква има свога предводинка, своју главу. Глава Цркве је увек Господ Христос Син Божији, који све нас сабира, сав род људски, сву твар, и присаједињује Оцу и Духу Светоме. Црква је Богочовечанска заједница Бога и људи. А пошто ова земаљска Црква још није достигла до потпуне славе него се налази у статусу путовања кроз време и простор, у статусу борбе, неопходно је да има свога земаљског предводника. А пошто је наша Црква зрела, пуна, она има најпотпунијег представника и преводника у личности Патријарха.

– Символ вере је на Саборима формулисан речима. Он је јасан Цркви али је било неопходно да се речима формулише да неби људи лутали, јер су људи често склони заблудама и људским учењима уместо оног Богооткривеног учења. Од оних који се крштавају и постају чланови Цркве захтева се да знају и познају Символ вере. Зато да се не догоди да неки православни хришћанин, макар на нашем подручју, не познаје Символ вере напамет.

– Црква је организација хармонична, мудра, богочовечанска, Богом устројена, и распоређена по читавој васељени. Апостоли позивају да нам све бива у поретку, благоразумно. Црква живи мудрошћу Божијом, храни се науком Божанском коју имамо изражену у Светом Писму и сажету у Символу вере. Црква се одржава вером, љубављу, мудрошћу и другим врлинама, али нарочито овима.

– Бог је непрестано наш учитељ, и наш вожд, наш руководитељ, Господ наш Исус Христос. Он нас поучава. И данас смо прочитали из науке Христове о томе да је непрестано чување односа са Богом неопходно. Да не дозволимо да се наш однос са Богом наруши. Највеће је зло нарушавање односа са Богом и из тога се онда шире свака друга зла. А ако се сачува однос са Богом неповређеним онда Божанска мудрост остаје са нама.

Владика је затим укратко подсетио на прочитани одељак из Светог Јеванђеља, Причу о митару и фарисеју, правилно разјаснио и растумачио присутнима значење прочитаних речи и поуке Божије упућене свим људима свих времена и на крају додао: – Људи који себе не познају, који су надмени, испуњени собом, они су јако опасни за заједницу, за људску заједницу у којој живе. Они редовно постају клеветници и ружитељи. Они који су у стању да воле они су пак везивно ткиво за заједницу. Они су послушни једни другима. Послушање није мана, није грех. Зависи од тога коме смо послушни. Не својим страстима, не својим слабостима, не себи и своме егоизму, него Богу и ближњему. Они који су тако послушни у заједници они могу и животе своје да принесу за ближње. Таквих је пуна наша српска заједница, српска историја. Такви су они који су животе своје положили на Косову и на другим бојиштима, за веру и отачаство, истакао је на крају Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку