Епископ Атанасије: Сва тајна је у томе да постанемо блиски своме Творцу и Спаситељу

На дан молитвеног помена Светог првомученика и архиђакона Стефана, у понедељак 9. јануара 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог кнеза Лазара у Старом Прибоју. Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, протојереј-ставрофор Јово Андан, настојатељ манастира Светог Николаја у Прибојској Бањи јеромонах Јован, протојереј Спасоја Вујанић и протођакон Иван Савић.

У пастирској беседи Преосвећени је, између осталог, рекао: – Из Божића ми учимо. Божић је за нас такав празник у којем се радујемо и постајемо јачи. Али, тражи се да из Божића и учимо и да будемо мудрији. Јер Божић нам представља и даје Спаситеља, Господа нашега Исуса Христа.

– Бог Отац, зато што је отац, није му свеједно, него жели спасти овај свет. Зато и шаље Сина Своја Јединородног, Љубљенога, да се Он обуче у нашу природу и да живи са нама. Зато, учећи се од овога догађаја, ми бивамо побуђивани да се и сами укључимо у то Божанско дело које је за нас, али провођено, извођено, од Господа. Да се и сами укључимо у оно што је за нас потребно и корисно, да и сами радимо на своме спасењу.

– Сва тајна је у томе да постанемо блиски своме Творцу и Спаситељу. О таквима који су постали блиски говоримо данас, на дан Светога првомученика и архиђакона Стефана, и то у храму Светог кнеза Лазара Косовскога и осталих са њиме пострадалих. Сви они су се потрудили да се приближе Богу и постали потпуно блиски.

– Има разних начина да се приближимо Богу. А сви се они спроводе вером и љубављу. Јер, човек не може издржати ту удаљеност од Бога, зато људи и желе да се приближе Богу. Па шта онда чине? Покају се за своје грехе, исповеде своје грехе и очисте себе потпуно, па потом и искупе своје грехе добрим делима, и онда тако очишћени могу се приближити Богу, појаснио је Епископ Атанасије.

Братство храма Светог кнеза Лазара приредило је и трпезу љубави која је за све присутне послужена у сали парохијског дома.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку