Епископ источноамерички Иринеј писао Комисији за међународне верске слободе америчког Конгреса о прогону СПЦ у Црној Гори

У уторак, 23. јуна 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ источноамерички Г. Иринеј, упутио је друго по реду писмо Комисији за међународне верске слободе америчког Конгреса (USCIRF) поводом прогона Српске Православне Цркве у Црној Гори. Комисију је установио Конгрес 1998. године са циљем да прати стање слободе вероисповести и уверења у свету. Чланове комисије поставља Председник, и лидери обе Конгресне партије. Комисија је независна од Стејт Департмента, али тесно сарађује са амбасадором задуженим за верске слободе. Комисија једном годишње издаје извештај о стању и даје препоруке Државном Секретару и релевантним Конгресним телима на даље поступање.

Владика Иринеј је у свом писму позвао Комисију да посвети пажњу дешавањима у Црној Гори, те да у складу са провизијама Frank Wolf Act-а из 2016. године скрене пажњу Државном Секретару на прогон на верској основи епископа, свештенства и верног народа Српске Православне Цркве у тој земљи.

Такође, Владика Иринеј је скренуо пажњу Комисије на:

• кршење права на мирно окупљање и протесте грађана у одбрану историјских светиња у својој земљи,

• произвољне намете за регистрацију Цркве која постоји на тим просторима од 13. века,

• незаконите захтеве Владе Црне Горе да Митрополија црногорско-приморска промени својe уређење и канонску припадност, као и

• константан прогон од стране власти Црне Горе због тога што Српска Православне Црква не дели политичке аспирације Владе те земље.

Владика је позвао Комисију да на основу одредби International Religious Freedom Act (IRFA) из 1998. године због наведених разлога стави Црну Гору на Посебну листу за посматрање (Special Watch List) због кршења верских права и слобода.

Владика Иринеј наставља интензиван дипломатски рад на подизању свести у америчким политичким и дипломатским круговима по питању прогона Српске Православне Цркве у Црној Гори и на Косову и Метохији.

Из канцеларије Епископа источноамеричког

Извор: Митрополија црногорско-приморска