Европска недеља спорта у Милешеви

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа милешевског г. Атанасија, у петак 24. септембра 2021. године на платоу код манастира Милешеве одржан је Школски спортски дан који у оквиру Европске недеље спорта организује Савез за школски спорт Србије у сарадњи са Олимпијским комитетом Србије и Министарством омладине и спорта.

Европска недеља спорта ове године организује се по седми пут у Европи, а четврти у Србији, док се у Пријепољу одржава по први пут. Циљ оваквог спортског саборовања је да се подстакну млади на учешће у спорту и рекреацији, на физичку активност и здраве стилове живота. У овој акцији учествује преко 15 милиона учесника из 46 земаља Европе на преко 26.000 спортских догађаја.

У данашњој спортској манифестацији учествовали су ученици трећег и четвртог разреда пријепољских основних школа Милосав Стиковић, Свети Сава и Владимир Перић Валтер са својим учитељима и учитељицама.

Деца су најпре обишла манастир Милешеву и манастирску ризницу и потом су у свечаном дефилеу сачекала проглашење спортског дана отвореним. Учеснике су поздравили представници локалне самоуправе и спортских савеза, члан Општинског већа г. Зоран Петрић, Председник Спортског савеза Пријепоља г. Сеад Ровчанин, члан општинске управе задужен за образовање г. Славенко Грбовић и Начелник Општинске управе г. Миодраг Ћубић.

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије је пожелео је добродошлицу свим  учесницима Школског спортског дана нагласивши: – Желим вам да будете не само учесници ове спортске манифестације него и учесници историје, јер, налазите се у манастиру који обележава осамсто година свога постојања и свога деловања. Овде су се и пре нас сабирали веома значајни и велики људи и бавили се лепим стварима духа, науке, уметности. Хришћанско је усмерење да треба усаглашавати дух и тело. Постоје две врсте спорта, духовни спорт и физички. Они који желе да добро, правилно и здраво узрастају, у хармонији држе оно што је умно и физичко, то обједињавају и тако најбоље особине развијају. На овом месту се најлепше пева, најлепше црта, најлепше размишља, и не може човек, кад дође на овакво место, да и сам не буде подстакнут на то. Нека вас Бог благослови. Срећно растите, растите и растите, будите срећни и радосни, на правом сте месту.

Након отварања игара и благослова деца су са својим инструкторима заузела позиције на унапред припремљеним спортским борилиштима и отпочела своје вежбање уз радосну грају и смех, како то само најмлађи и знају. Време је било лепо, сунчано и топло па је и то допринело да су млади спортисти уживали у својим вежбањима под крилима Белог Анђела, и сигурно ће ово за све њих бити један од најлепших школских дана.