Годину дана од подизања Крста на врху Титеровац

У недељу 30. октобра 2022. године, када Православна Црква прославља Светог преподобномученика Андреја Критског и Светог пророка Осију, навршило се тачно годину дана од како је на врху Титеровац изнад манастира Милешеве засијао крст подигнут у част великог јубилеја осамсто година постојања манастира.

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је тим поводом Свету архијерејску Литургију у милешевском Вазнесењском храму. Саслуживали су протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић. Милешевске монахиње, предвођене игуманијом Аквилином, одговарале су на прозбе и јектеније.

Након отпуста Епископ је поучио верни народ, рекавши: – Црква нас позива да гледамо у њу и да имамо поверења у њу, да се препустимо њеном руковођењу кроз живот. У ту сврху Бог нам је дао Свете учитеље, да они буду наши путеводитељи. Црква нас води путем Живота како овде на земљи тако и оног Живота Вечног, на Небу. Господ нам је дао Светитеље да чујемо њихов глас, да се дружимо са њима и да гледамо у њихов пример.

Владика је присутне укратко подсетио на живот и дело Светог Андреја Критског кога данас прослављамо, па затим наставио: – Свети Андреј је у оно време пострадао од стране јеретика не одступивши од истините вере, али он и дан данас говори како ми треба да живимо, колико треба да љубимо Христа и истинито учење Цркве, колико треба да имамо поверење у Цркву која је учитељица живота.

– Многи су покушали, и дан данас покушавају да заузму место Христово. Сви они заборављају да је Господ једни Цар, Цар над царевима, и да Он, који је дошао ради спасења света, неће допустити управљање овим светом неком безумном. Ми имамо поверење у Бога и Његов промисао, знамо да Он управља светом у својој премудрости. Стога је неопходно да чујемо глас Цркве и њеног поретка живота да се држимо, нагласио је Епископ Атанасије.

На крају, Преосвећени је подсетио да се пре две године упокојио и један од учитеља Цркве из нашег народа, који се у потпуности до краја држао њеног учења, блаженопочивши Митрополит Амфилохије.

После Божанске Литургије Епископ је у порти манастира Милешеве разговарао са неколико чланова Одбора за подизање Крста на врху Титеровац. Сви су се овом приликом подсетили детаља овог великог и значајног подухвата који је успешно реализован у славу Божију а на радост верног народа нашег краја. Заједнички закључак је да се на овом неће стати већ ће у скорој будућности бити покренут неки нови пројекат.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку