Годишњи помен игуманији Магдалини у манастиру Дубочица

У Четврту недељу Часног поста – Средопосну, 11. априла 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у манастиру Дубочица код Пљеваља. Саслуживали су архијерејски намесник пљеваљски протојереј-ставрофор Саша Јањић, парох пљеваљски протојереј-ставрофор Боривоје Пантић и протођакон Иван Савић.

Поучавајући верну паству Преосвећени је подсетио на прочитани одељак из Јеванђеља: – Црква нас позива да будемо свесни тога да оно што је описано у Јеванђељу, што је Господ онда чинио, да то Господ чини увек и да треба увек да слушамо оно што Он говори, и да тражимо од Њега да буде наш и Учитељ, наш Лекар, наш Путеводитељ. Ево данас слушасмо како су за Господом ишли сви ондашњи житељи Јудеје, Галилеје, Јерусалима и свих великих градова, да би га чули, да би слушали Његову науку. Па ето, кад је Он говорио уживо онима који су ишли за Њиме, послушајмо га и ми сада.

Владика је затим протумачио и подсетио присутне на речи из Светог Јеванђеља које су прочитане о Блаженствима на која нам Господ указује као утеху и ослонац у свим временима и свим искушењима. Преосвећени Епископ Атанасије је на крају, као закључак, додао: – Тако нас и данас учи Господ наш. То видимо кад год отворимо Његово Јеванђеље. Треба га отварати и читати из њега, и признати Господа увек, сматрати га увек за свога Учитеља, Господа, Водитеља, Исцелитеља, Спаситеља. Све нам је у Њему. Па да онда узмемо од свега што нам Он пружа и даје. Господу нашем слава вавек. Амин.

Након Божанске Литургије сви учествујући су, предвођени Епископом Атанасијем, пошли до гроба блаженоупокојене игуманије манастира Дубочице мати Магдалине где јој је одслужен годишњи помен. Након одслуженог помена Преосвећени је укратко подсетио на игуманију Магдалину и њен труд у монашком животу у светлу Јеванђелског одељка прочитаног на Литургији.

Беседу Епископа Атанасија на Литургији можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Беседу Епископа Атанасија над гробом игуманије Магдалине можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку