Градиће се нови храм у селу Какмуже код Пљеваља

У четвртак 25. новембра 2021. године, у канцеларији пљеваљског нотара Данка Бјековића, Његовом Преосвештенству Епископу милешевском Атанасију свечано је, након потписивања и оверавања, уручен Уговор о поклону земљишта у месту Какмуже код Пљеваља на ком ће бити изграђен храм Светих апостола Петра и Павла. Дародавац земљишта је Милован Савичић родом из Какмужа који живи и ради у Београду.

Након овере и предаје Уговора уприличено је дружење и заједнички ручак да би се прославио почетак овог богоугодног дела. Један од иницијатора градње храма Светих апостола Петра и Павла у Какмужама, Маринко Бајчета, изнео је неколико занимљивих историјских података о селу Какмуже: – Наше село је кроз историју делило судбину људи овог краја. Учествовало у свим бунама, устанцима, ратовима. Какмуже има и своју духовну историју. Оно има један део који се зове Немања, и то је вероватно јединствени топоним у целом српству. Испод је био рудник, манастир и црква, а у сред села је била црква Светих апостола Петра и Павла, и ми сада, уз Божију помоћ, и помоћ добрих људи, желимо да је уздигнемо и обновимо. Историјски је доказано да су у том делу Какмужа живели неки од Немањића који су касније, под налетом Турака, одселили за Дубровник. Стара црква Светих Апостола се налазила на једном доста неприступачном месту. Какмужани су више пута покушавали да је обнове али у томе никад нису успели. Идеја о изградњи цркве међу становницима Какмужа никад није престала и ево сада су се стекли услови да се крене у градњу. Надамо се да ћемо, уз помоћ Бога и добрих људи, успешно привести крају овај пројекат.

Преосвећени Епископ Атанасије је са пажњом саслушао овај историјски осврт и благословио идеју и жељу становника Какмужа да се храм гради. Уз то је додао: – Први део посла смо урадили, земљиште за будући храм је у власништву Цркве. Сада је потребно да објединимо снаге, да објединимо знање и да сложно приступимо овоме послу. Да се не би јавило нешто непредвидиво што може спречити рад најбоље је да у рад кренемо одмах, да не чекамо ништа него да кренемо одмах, данас. Данас је најосновнији део посла обављен, договор је ту, и да почнемо одмах. Сада више одустајања нема, у томе смо сви сложни. Морамо свакако завршити овај благословени наум, и да што пре освештамо нови храм, нагласио је Епископ Атанасије на крају.